Ny medicin tar bort tröttheten

Den fungerar som koffein - men är mycket starkare

1 av 2 | Foto: HENRY LUNDHOLM
VARNAR FÖR NÄTKÖP Medicinen är receptbelagd i Sverige, men säljs också på internet. "Det är vansinnigt att köpa läkemedel på nätet. Det finns ju en anledning till att vi har ett system som kräver recept från läkare för att man ska få använda modafinil", säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.
HÄLSA

Nu finns medicinen som tar bort sjuklig trötthet.

I USA har den skapat hysteri - med en miljon utskrivna recept per år.

- Det är en suverän substans eftersom man inte blir beroende, säger Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnforskare.

Substansen modafinil tar bort trötthet och ökar koncentrationsförmågan. Och den är inte vanebildande.

- Den enda biverkningen är att man får svårt att somna på kvällen om man tar medicinen för sent på dagen, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Karolinska institutet.

I Sverige säljs läkemedlet under namnet Modiodal och ges till personer med sömnsjukdomen narkolepsi.

- Det handlar om en oförmåga att hålla sig vaken i normala situationer under dagtid, till exempel när man sitter och pratar med folk eller har stannat bilen framför ett rödljus, säger Torbjörn Åkerstedt.

Personer som lider av narkolepsi kan - trots en normal nattsömn - somna på bara några minuter flera gånger under dagen.

Hjälper skiftarbetare

Dessa behöver läkarhjälp och medicin för att klara sin vardag. Men i USA pågår nu forskning för att se om även personer som inte lider av sjuklig trötthet kan ha nytta av modafinil.

Tidningen Illustrerad Vetenskap skriver i sitt senaste nummer om en amerikansk undersökning som visar att människor som jobbar skift blev piggare och fick lättare att koncentrera sig när de tog tabletter som innehöll modafinil.

"Det är stötande"

Det finns en stor marknad för läkemedel som tar bort oönskad trötthet. Ungefär en tiondel av den vuxna befolkningen lider av kronisk sömnlöshet.

Enligt Illustrerad Vetenskap skriver amerikanska läkare ut en miljon recept på medicin som innehåller modafinil varje år, trots att antalet narkolepsipatienter bara är runt 250 000.

Men att använda läkemedel för att hålla sig vaken på jobbet är en utveckling som Torbjörn Åkerstedt inte vill se.

- Man kan inte bygga en yrkeskarriär på mediciner. Det är stötande att den tanken finns i USA, säger han.

Används som dopning

Tabletterna säljs också på internet.

Modafinil har använts av flera kända idrottare, men medlet är dopningklassat och sådan användning är förbjuden. Hittills har fyra amerikanska friidrottare, däribland sprinterstjärnan Kelly White, testats positivt för modafinil. De riskerar nu två års avstängning för dopning, och Kelly White kan förlora sina guldmedaljer på 100 och 200 meter.

Emmy Sundqvist