”Till slut kretsade hela min tillvaro kring sömn”

Lasse Bengtsson hoppade av jobbet i morgonsoffan

HÄLSA

Att vara programledare i morgon-tv är att vara på jobbet klockan tre - på natten.

- Efter knappt ett år fick jag sömnproblem för första gången i mitt liv. Ibland sov jag inte ens en timme per dygn, berättar nyhetsankaret Lasse Bengtsson.

Foto: Fredrik Hjerling
Tv-profil fick sluta. Lasse Bengtsson drabbades av sömnstörningar när han jobbade som programledare i morgon-tv och slutade.

Helst ville han hinna se den egna kanalens kvällsnyheter klockan 22 som en förberedelse inför morgonens sändning. Sen i säng - omedelbart. För efter mindre än fyra timmars sömn, klockan två, ringde väckarklockan.

- När jag sedan kom hem från jobbet kring lunch försökte jag alltid komma till ro och sova någon timme, berättar Lasse Bengtsson. Men aldrig mer än en timme. Då blev jag bara mosig.

Den omvända dygnsrytmen och den hackiga sömnen ledde till att Lasse Bengtsson hoppade av programledarjobbet i morgonsoffan.

- Till slut kretsade hela min tillvaro kring sömn. Det blev osunt.

Vaknade på nätterna

Det första tecknet på att sömnstörningar var på gång var att han inte kunde somna när han kom hem på förmiddagen. Det ledde i sin tur till att det var svårt att somna även på kvällen.

- Det bara låser sig.

Men när sömnen började strula bestämde han sig ganska omgående för att inte fortsätta med jobbet. Då lättade det hela lite grann.

- Men än i dag vaknar jag oftare på nätterna än före året i morgonsoffan. Har man en gång rubbat sömnen är den lättstörd.

Vilka knep tog du till när det var som värst?

- Det enda som fungerade någorlunda var att motionera på kvällen så att jag blev ordentligt trött. Läsa böcker tills ögonen nästan faller ihop kan jag också rekommendera.

Stress på jobbet stör sömnen

ARTIKELN HANDLAR OM