”Nu sover jag åtta timmar per natt”

Sömndagbok hjälpte Veronica

HÄLSA

Att föra sömndagbok på nätet hjälpte Veronica Gustafsson, 32, att sova bättre.

-I dag sover jag cirka åtta timmar per natt utan problem. Jag tänker knappt på sömnen längre, säger hon.

Veronica fick hjälp på www.careit.com

Veronica förde dagbok över sina sömnvanor i nio veckor i ett särskilt sömnprogram på nätet.

Programmet bygger på kognitiv beteendeterapi. Det är den hittills bäst vetenskapligt bevisade metoden som hjälper mot dålig sömn.

-Man lär sig vända negativa tankar till positiva, att slappna av och ändra vanor som stör sömnen. Jag brukade dricka mycket kaffe, även på kvällen, hade gärna livliga diskussioner sent på kvällen och lade mig ofta innan jag var tillräckligt trött, säger hon.

Sömndagboken gav en bild av hur hon sov. Hon antecknade när hon lade sig, släckte lampan, när hon trodde att hon somnat, när hon vaknat på natten och när hon steg upp.

Veronica hade svårt att koppla av tidigare. Tankarna virvlade runt i huvudet när hon skulle sova.

-Det var svårt att somna. Jag oroade mig för hur jag skulle orka nästa dag. Jag var van att prestera mycket. Det blev en ond cirkel.

Tv:n bästa sömnpillret

Veronica har lärt sig att slappna av på kvällen och att inte vara rädd för att inte kunna somna.

-Nu kommer sömnen helt naturligt. För mig är tv:n bästa sömnpillret. Det är inte heller farligt om jag skulle sova dåligt en natt eller två. Då sänker jag bara kraven på mig själv nästa dag. Jag accepterar att jag är lite trött och inte på topp hela tiden, säger hon.

Har hon mycket tankar i huvudet reder hon ut dem på dagen. Hon har börjat gå på gympa 2-3 gånger i veckan, äter regelbundet och inte för sent på kvällen.

-Jag lägger mig först när jag är trött och dricker mindre kaffe.

Ann-Cathrine Björnör Carlsson