Vi sover sämst i Europa

HÄLSA

13 procent av svenskarna sover så dåligt att det påverkar det dagliga livet och vi är tröttast i Europa.

Anledningen är stress.

– Idag ställs det högre krav på alla att vara vackra och framgångsrika, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vi Karolinska institutet.

Europeisk statistik visar att svenskarna och finländarna sover sämst i Europa, bäst sover irländare och portugiser. Statistiken gäller arbetsstörd sömn, det vill säga sömn som störst på grund av tankar kring arbetet. Mellan 1994 och 2004 fördubblades antalet svenskar som lider av trötthet.

– Stress är den viktigaste sömnstörningen. Det har blivit fler krav på arbetsmarknaden och i skolan. Man måste jobba hårt för att komma in på utbildningar och få bra jobb, säger Torbjörn Åkerstedt.

Unga och kvinnor sover sämst

I åldersgruppen 16-24 år har sömnstörningarna fyrdubblats under samma tioårsperiod och inte helt överraskande är det flickorna som är tröttast.

– Flickor idag har krav på sig att vara kvinnliga men ändå vara lika karriäristiska som männen. Sett på alla åldrar uppger 50 procent fler kvinnor än män att de lider av trötthet, säger Åkerstedt.

Han anser att anledningen är att kvinnorna har ett större ansvar för familjen men även ett större socialt ansvar.

– I Sverige arbetar ju nästan alla kvinnor. I de länder som ligger längst ner på listan, Irland och Portogal, är det inte lika många kvinnor som yrkesarbetar, säger han.

I en undersökning som gjordes 2004 och 2005 uppger 13 procent att de är så sömnstörda att det påverkar det dagliga livet. De som uppger att de lider av ofta förekommande trötthet uppgår till runt 40 procent av befolkningen.

Ta hand om roten till problemet först

Den som sover dåligt kan också få sämre immunförsvar. Det finns enligt Åkerstedt inget som bevisar att man kan undvika sjukdomar genom att sova bättre men han anser att det är en logisk slutsats.

– Det finns flera studier som visar att den som hoppar över sömnen efter en vaccinering får färre antikroppar, men vi kan inte bevisa att man kan slippa influensa om man sover ordentligt.

Men det finns hopp för den som lider av sömnstörningar. Enligt Torbjörn Åkerstedt är det aldrig för sent att göra något åt sin dåliga sömn. Det finns många behandlingar som fungerar men Åkerstedt säger att det inte är någon idé att ta till husmorsknepen innan man gjort något roten till problemet, nämligen stressen.

– Många ältar problem i onödan. Man ska ha en fredad tid innan man går och lägger sig, då man inte får tänka på jobbet eller sina problem. Kan man ändå inte sluta kan man skriva ner sina problem på en lista och lägga på köksbordet, så lurar man hjärnan lite, säger han.

Även oron för att man ska sova dåligt påverkar sömnen negativt men kroppen har förmågan att sova ikapp.

– Ja, kroppen är väldigt bra konstruerad. Den kompenserar med att sova djupare natten efter, man behöver alltså inte sova lika många timmar, säger Åkerstedt.

Maila oss

Therese Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM