Piggare att vara småfull än yrvaken

HÄLSA

En person som lugnt kommer till sans efter en god natts sömn har svårare att tänka än någon som varit vaken ett dygn i sträck.

Till och med en måttligt berusad person är piggare än den yrvakne.

Foto: Kai Rehn

Resultaten kommer från en studie som presenterats i Journal of the American Medical Association.

Bakom den står professor Kenneth Wright på University of Colorado. Han konstaterar att exempelvis doktorer på nattskift, som plötsligt väcks för att ta hand om en patient, eller brandmän och ambulanspersonal som rycks ur sina sängar när larmet går, kan utgöra en fara för sig själv eller andra under de första förvirrade minuterna efter de vaknat.

Räkneuppgifter

– Enbart motivation att vakna räcker inte för att komma över effekterna av yrvakenheten, säger han till BBC News.

Studien har gått till som så att testdeltagare har fått en god natts sömn och sedan väckts för att lösa ett antal enkla räkneuppgifter. Resultaten har jämförts med personer som varit vakna upp till ett dygns tid och även med personer som varit berusade.

De yrvakna var betydligt segare i skallen under de första minuterna, men vaknade vanligtvis till efter cirka tio minuter. För en del av testpersonerna satt dock yrvakenheten i upp till två timmar. Deras kognitiva förmåga, förmågan att lösa enkla uppgifter, tog lång tid på sig att ”komma igång”.

Längre startsträcka

Professor Wright säger att förklaringen kan ligga i att vissa delar av hjärnan helt enkelt har längre startsträcka efter sömnen. Annan forskning har visat att exempelvis prefrontala cortex är ett av de områden som tar längre tid på sig att komma igång.

Prefrontala cortex är viktig för flera funktioner, bland annat omdöme, kritiskt tänkande, problemlösning, styrning av beteende och impulskontroll.

– Ingen borde vara tvungen att göra något riktigt viktigt de första femton till 30 minuterna efter att man vaknat, säger Dr Neil Stanley till BBC News.

Läs mer:

Robert Triches