Hon kan sova i en hel vecka

Lider av ovanlig sjukdom – somnar var som helst

HÄLSA

LONDON

Vännerna kallar henne för sömndrottningen.

När Nathalie Hoyland somnar har hon ingen aning om när hon vaknar igen.

Ibland dröjer det en vecka.

Foto: BULLS
OVANLIG SJUKDOM Nathalie Hoyland, 26, lider av ett syndrom som gör att hon kan somna när som helst – och sova i flera dagar.

Den 26-åriga kvinnan från norra England är en av endast något tusental personer i hela världen som lider av sömnsjukdomen Kleine-Levins syndrom.

Faller i trans

När sjukdomen slår till, vilket brukar ske varannan månad, sover Nathalie Hoyland i flera dagar. Sängen lämnar hon endast för att gå på toaletten och äta den mat som finns tillgänglig, men inte ens då är hon vaken på riktigt.

Attackerna kan komma när som helst. Inträffar det mitt på dagen sjunker Nathalie in i ett transliknande tillstånd och förlorar först talförmågan innan hon somnar.

Vaknar inte av alarm

– Folk säger att det ser ut som att jag är full och inte förstår vad som händer, säger 26-åringen till Daily Mail.

Alarm eller andra höga ljud har ingen som helst inverkan på hennes sömnperioder. En obehaglig sidoeffekt är att de som lider av syndromet ofta blir aggressiva och arga om någon försöker hålla dem vakna.

– Man blir som en trotsig tonåring, man skriker och kastar saker, säger hon.

Kleine-Levins syndrom tros bero på ett fel i den del av hjärnan som kontrollerar sömn och aptit. Attackerna kan dämpas med terapi och mediciner.

Läs också:

Jens Kärrman