Sov middag – lev längre

Ny studie visar att siestan är bra för hälsan

HÄLSA

En tupplur på jobbet kan rädda liv.

Enligt en grekisk studie minskar risken att dö i hjärtsjukdomar avsevärt om man sover middag.

– Vi har varit övertygade ganska länge om att det måste vara på det här sättet, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

Foto: Ablestock
Förlänger livet Ta en siesta – och lev längre.

Känner du dig sömnig efter lunch? Det gör du med rätta och du borde faktiskt lyssna till kroppen och uppsöka närmaste sovplats.

En grupp forskare vid Atens medicinska universitet har under sex års tid följt över 23 000 grekers siestavanor. Resultaten är tydliga. De personer som tog en halvtimmes tupplur minst tre gånger varje vecka löpte 37 procent mindre risk att dö i en hjärtsjukdom jämfört med de som inte sov.

Bland arbetande män var effekten av siestan hela 64 procents mindre dödlighet i hjärtåkommor. Studien har begränsats till endast friska personer och är därför unik.

Bygger upp kroppen

– Det här verkar vara rätt hyfsade bevis för att tuppluren är hälsobefrämjande och att man blir klarare i knoppen, säger Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnforskare vid Karolinska institutet till aftonbladet.se.

Vad är det som gör att man mår bättre?

– Det som händer är att kroppen växlar om från nedbrytning till uppbyggnad. Man bygger upp och reparerar kroppens system. Många människor sover för lite i dag.

Borde arbetsgivare tillåta sina anställda att sova middag?

– Det är klart att man borde göra det. Men det är knepigt att genomföra. Man har gjort ett sådant försök i en kommun i Danmark. Men jag har inte sett någon utvärdering.

Enligt Åkerstedt skulle den ultimata tidpunkten för en halvtimmestupplur i Sverige hamna någonstans mellan klockan tre och fem på eftermiddagen. Att gå och lägga sig senare, efter jobbet, riskerar att störa nattsömnen.

– Ju tidigare desto bättre.

Den som redan har sömnproblem ska undvika tupplurer dagtid, enligt Åkerstedt.

Läs mer:

Johanna Melén