Så sover du gott – utan sömnpiller

Lär dig varva ner med experternas nya avslappningsmetod

Foto: JUPITER IMAGES
TRÖTT OCH FRUSTRERAD Stirrar du alltid i taket på natten utan att kunna somna? Får alla jobbtankar dig att gå upp i varv? I stället för att låta stressen styra använder du kvällarna till att varva ner innan du lägger dig.
HÄLSA

Var sjätte person i västvärlden sover dåligt, visar undersökningar. Familj– och karriärstress gör det svårt att komma till ro. Många tar till sömntabletter men experterna är eniga: Släng pillren och satsa på avslappningsövningar!

Ny bok om sömn.

Klockan är elva och hinner bli tolv, ett, två ... Snart ringer väckarklockan. Du vrider och vänder dig i sängen. Stressande tankar kommer krypande, tankar som gör att du går upp i varv. Hjärnans aktivitet ökar, hjärtat slår snabbare, blodtrycket stiger och musklerna spänns. Men det finns sätt att lugna sig.

Tänk positiva tankar

– Försök att ersätta de -negativa tankarna med positiva, som “det här händer alla ibland” eller “kroppen klarar en natt med mindre sömn”, säger avspänningspedagogen Ea Suzanne Akasha.

Hon har tillsammans med Anne-Marie Olsen skrivit “Har du sovit gott?”. En bok som ger oss handfasta råd på vägen mot den perfekta sömnen. Att varva ner och slappna av är en förutsättning för att sova gott, enligt författarna.

– När musklerna slappnar av är det svårare att fokusera tanken. Då är det lättare att släppa saker och inte älta problem som tränger sig på.

Sömn är bensin

Vi sover ungefär en tredjedel av våra liv. Tid som kroppen behöver för att återhämta sig och återuppbygga cellerna. Sömn-behovet är i genomsnitt sju timmar per natt för friska vuxna.

Torbjörn Åkerstedt är sömnforskare vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet och Karolinska institutet.

– Att sova är som bensin. Tömmer man energinivåerna utan att fylla på klappar kroppen ihop. Risken för utbrändhet, depression, diabetes och hjärt– och kärlsjukdomar ökar, säger han.