Sätt upp dina egna målbilder och sov bättre

HÄLSA

Många idrottsmän och idrottskvinnor använder sig av målbilder för att nå sina mål eller prestationer. På samma sätt kan du jobba för att lära dig att sova bättre.

Foto: thinkstock

Målbilder är något vi alla kan använda som en hjälp till att uppnå våra mål, vilka de än är, menar Sömnklubbs KBT-psykolog Lars Ström. Här tipsar han hur du kan använda målbilder för att få en bättre sömn.

Gör så här:

Inre bild. Skapa dig en inre bild av det du vill uppnå. Det kan till exempel vara vad du vill få ut av din sömn och hur du vill att din sömn ska vara eller se ut. Hur du vill att en natt ska gå till eller hur du bäs förbereder dig inför natten.

Detaljer och positivitet. Försök att skapa en detaljerad och positiv inre bild av sömnsituationen och hur du uppträder i den. Fundera kring vilka dina motiv är och vad du vill uppnå, till exempel att du vill bli bättre på att somna om, somna snabbare eller sova fler antal timmar. Försök också att hitta och uppleva den positiva känsla du vill ha i situationen, det kan till exempel vara lugn, trygghet eller känslan av att vara utvilad.

Säg stopp. Vid tillfällen då du märker att tvivel och pessimism upptar dina tankar, så säg "STOPP" tyst för dig själv. Koncentrera dig sedan på att styra dina tankar till din positiva, sov-målbild. Se dig själv lyckas med det du skall uppnå och försök att plocka fram den positiva känsla som är kopplad till situationen.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

Lars Ström