5 experttips: Så somnar du om

Sömnklubbs KBT-psykolog Charlotte Ulfsparre tipsar

HÄLSA

När du vaknar mitt i natten är det lätt att börja oroa sig. Kanske har du något viktigt inplanerat nästa dag, eller mycket att hålla i huvudet? Börjar du tänka att du inte kommer att kunna somna om, och vilka konsekvenser det kommer att få?
— Du kan inte hindra tankarna från att dyka upp, men du kan välja hur du förhåller dig till dem - och öka dina chanser att somna om.

Foto: Stefan Mattsson
Charlotte Ulsparre är KBT-psykolog på Sömnklubb.se. Hon har flera års erfarenhet av att jobba med personer som lider av sömnstörningar.

1. Acceptera dina tankar. I stället för att spinna vidare på tankarna, acceptera att de finns där samtidigt som du fokuserar på hur skönt det är att ligga i sängen - hur lakanen känns mot huden, din mjuka kudde, det mysiga täcket runt din kropp.

2. Koppla bort tiden. Låt bli att titta på klockan, det brukar bara öka oron.

3. Tänk på andningen. Om tankarna ändå drar iväg, prova att fokusera på din andning. Andas lugnt och följ varje andetag in och ut. Låt tankarna komma och gå, samtidigt som du fokuserar på andningen.

4. Skriv ner stödord. Är det något du är rädd att glömma, som dyker upp i tankarna gång på gång? Skriv ned ett par stödord på ett litet block som du förvarar bredvid sängen. Bestäm dig för att tänka vidare på det imorgon. Natten är till för sömn, inte planering.

5. Tänd inte lampan. Om du inte somnat om inom 20 minuter eller så, gå upp och sätt dig någon annanstans tills du känner dig riktigt sömnig. Tänd inte lampan, sätt inte på TV:n eller datorn! Även artificiellt ljus väcker hjärnan. Om du följer detta råd kan det förebygga svårare sömnproblem.

Svårt att sova? Läs mer om sömn och sömnproblem på Sömnklubb.se

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

Charlotte Ulfsparre