Sol, sång och dans runt majstången

Perfekta receptet på en god natts sömn

HÄLSA

Små grodorna och solen. Det kan vara det perfekta receptet på midsommarsömn.

Foto: thinkstock

Eventuellt har du visionen om att plocka sju sorters blommor, lägga dem under kudden, och sedan förlora dig i en perfekt drömvärld efter midsommarfirandet.

Men årets ljusaste helg innebär sällan överdrivet mycket sömn.

– På midsommar tycker jag att kan man koppla av. Det kanske inte är så nödvändigt att sova just på midsommarafton, säger KBT-specialisten Lars Ström.

Svårt att sova i sommarljuset
Egentligen har årets ljusaste natt redan passerat. Men midsommarafton är ändå ett i allra högsta grad ljust tillfälle – på många sätt. Och när det blir dags att krypa till kojs kan det kännas svårt, eller till och med omöjligt, att få kroppen att förstå att det ska sovas mitt i allt det där sommarbländande.

– Vi har möjlighet att anpassa oss. Det är okej att sova mindre så här års. Det viktiga är att vara aktiv på dagarna så man blir trött på kvällen. Mycket sol hjälper också till.

Hoppa dig trött
Vill du vara säker på att ge kroppen en rimlig chans till rejält mycket sömn gäller det alltså att hoppa rejält under små grodorna, men också att ta det lugnt med maten och alkoholen. En överfull mage och ett överförfriskat sinne gör att kroppen får svårare att slappna av. Risken att vakna många gånger under natten ökar, och djupsömnen – där den viktiga återhämtningen sker – kan utebli.

Sov gott i källaren
Förutom det så gäller det att fjärma sig från ljuset. Om du nu tycker att det försvårar för dig.

– Öronproppar och rullgardin kan vara lösningen. Man sover bättre när det är mörkt, svalt och tyst. Gärna i en källare om det finns möjlighet.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

Cecilia Bäcklund