Planera din midsommar

- så slipper du stressen och sover gott

HÄLSA

Effektivisera midsommar och dessutom sova gott. Visst låter det härligt? Och det bästa är att det är fullt möjligt.
– Med minskad stress kan du sova bättre, säger Lars Ström på Sömnklubb.

I morgon är det midsommarafton, en dag och kväll som många längtat efter. Men det är även en dag fylld av aktiviteter ofta från morgon till kväll och flängande till olika platser och vänner. Det kan skapa stress och i en förlängnig leda till en sömnstörd natt.
— Känslan av att tiden inte räcker till är en av de vanligaste orsakerna till stress och oro. Med några enkla strategier kan du effektivisera din midsommar, frigöra tid för de viktigaste och roligaste uppgifterna och öka känslan av kontroll och därmed också minska upplevelsen av stress. Och då har du stora chanser att även sova bättre, säger KBT-psykolog Lars Ström.

slipper du stressen på midsommarafton:

1. Prioritera

Skriv en lista på det du vill göra under dagen. Börja sedan ”bakifrån” – för över det du inte behöver göra genast, eller sådant du kan låta andra göra, till en ”att-inte-göra-lista”. På det sättet frigör du tid för dina roligaste prioriteringar.

2. Planera dagen

Välj sedan i vilken ordning (det viktigaste först) du skall genomföra de aktiviteter som är kvar på din lista. Glöm inte att planera in tid för pauser.

3. Börja med dagens mest ”stressande” uppgift

Kanske är det du som ska fixa all mat, sillunchen, köttbiten och jordgubbarna. Då är tipset att sätta igång med det allra först på dagen (om du inte redan gjort det kvällen innan). De flesta av oss har en benägenhet att skjuta på sådana uppgifter. Men gör du det i början på dagen så slipper du onödig stress och oro över att inte "hinna klart till gästerna kommer". Det här sättet ökar känslan av kontroll.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

Lars Ström

ARTIKELN HANDLAR OM