"Vänta inte för länge med att söka hjälp"

Så blev Ingela fri från sömnproblem

HÄLSA

Ingela Carlberg led av svåra sömnstörningar. Varje natt vaknade hon och låg sedan i timmar utan att kunna somna om.

— Jag vaknade varannan timme. Trots det insåg jag inte direkt att jag hade sömnproblem.

I dag är sömnen inget problem, tack vare kbt-behandling.

Foto: Privat

Innan Ingela tog till professionell KBT-behandling, var hon sjukskriven efter utmattning och cancer. Hon hade en otroligt låg energinivå och all kraft gick åt till dagliga måsten som tvätt -och matlagning. Att vara social var inte ens att tänka på.

Kraftlösheten kom när som helst
- Jag var väldigt trött och orkade bara aktivera mig korta stunder under dagen för att sedan vila. Det otäcka var att kraftlösheten kunde komma när som helst och var som helst. Det var jätteotäckt att inte kunna lita på sin kropp.

Ingelas diagnos, svår Insomni, innebars problem med ständiga uppvaknanden nattid. Ett tillstånd som varade i åtta år.

Trött och orkeslös
Det var inte förrän hon själv anmälde sig till olika vetenskapliga studier med kbt-inriktning, som hon slutligen fick hjälp. Och det var först då hon insåg att sömnbristen var orsaken till trött -och orkeslösheten.

- Hittills hade jag inte satt sömnproblemet i fokus och såg det inte som ett problem att inte sova. Men senare förstod jag att sömnbristen var orsaken till många av de utmattningssymtom som jag hade. Och att den var nödvändig för att kunna bygga upp energi.

Stuiderna räddade henne
Studierna som Ingela deltog i blev hennes räddning. Och mycket av det berodde på kbt-metoden där fokus var att titta på och tänka över sina tankemönster.

- Jag lärde mig att göra upp med de tankar som inte stöttar mig eller fyller någon funktion i min vardag. Att avleda stress, sänka prestationsnivån och alla krav var också viktiga lärdomar, säger hon.

Målet var att bli frisk
I dag känner Ingela ett lugn inför sömnen. Hon har gjort upp med sina felaktiga föreställningar kring sömnbrist och de negativa effekterna det medför. Och hon tänker på att sova på regelbundna tider, är en om hon inte kallar sig slav under regelbundenheten.

- Jag vet vad jag ska göra om sömnen rubbas. Och det fungerar!

Målet var att kunna sova igen, för att bli frisk. Ingela ville att sömnen skulle hjälpa kropp och hjärna att läka och bli hela igen.

- Nu har jag kommit en så pass bra bit på väg att jag börjar fundera på om jag snart kan börja att jobba. Jag har äntligen fått energi till mer än att bara promenera och äta!

FAKTA

Namn: Ingela Carlberg.

Ålder: 54.

Civilstånd: Singel.

Bor: Bromma.

Yrke: Entreprenör.

Dåvarande sovtid: 5 timmar.

Nuvarande sovtid: 8 timmar.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

Ingelas sovtips:

1. Stressa ner, sänk prestationskraven och gör dig av med felföreställningar om sömnen. KBT hjälper.

2. Bort med alla slags gifter och se över vad du äter.

3. Skaffa en lugn hemmiljö genom att prata med familj och vänner.