Lyssna på din sovklocka

- skapa fasta rutiner

HÄLSA

Vi borde alla bli lika bra som Skalman att lyssna på våra mat -och sovklockor. Obalans i sovrutiner kan få jobbiga konsekvenser.

Foto: thinkstock

Din kropp mår allra bäst av regelbundna vanor när det handlar den inre "sovklockan" som varje individ har eftersom rutiner håller dig i schack.

Läkare och forskare betonar vikten av att i den mån det är möjligt, hålla på såväl fasta sovtider som "stiga upp"-tider. Om du ofta ändrar dessa tider, så kommer din kropp att hamna i obalans och då skapa ett så kallat "mini-jetlag". Om du till exempel går och lägger dig klockan 23 på torsdagen men är uppe till 02-tiden på lördagsnatten, så blir din kropp helt förvirrad (mini-jetlaggad).

Kroppen blir förvirrad
Denna förvirring gör att du kommer få det svårare att komma ner i varv när du ska lägga dig och framför allt påverkas den viktiga djupsömnen. Det är inte säkert att du med en gång kommer nå ner i den djupa sömnen vilket kommer göra dig trött. För det är i djupsömnen som du återhämtar dig efter dagens och kvällens bravader, det är då batterinerna laddas inför nya utmaningar.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!