Dålig sömn skapar bråk i förhållandet

Tydlig negativ koppling mellan sömn och förhållande

Foto: thinkstock
HÄLSA

Män och kvinnor som sover illa känner sig mindre tillfredsställda med sitt förhållande. Det visar en ny studie från USA.

Resultaten från den nya undersökningen visar att en dålig natts sömn och konflikter mellan ett kärlekspar har ett samband. Om paret bråkat under dagen så sover de sämre på natten. Det uppgav särskilt kvinnorna som deltog i studien. Männen poängterade att om de båda sovit gott så fungerade deras relation bättre dagen efter, och de var båda gladare och mer harmoniska.

Direkt påverkan
— Att jobba på sömnkvaliteten eller på förhållandet i sig kan alltså leda till generella fördelar eftersom dessa faktorer direkt påverkar varandra, säger undersökningens ansvarige forskare Brant Hasler, forskare i klinisk psykologi vid University of Arizona till Sciencedaily.

I studien ingick totalt 29 par, inga av dem hade barn. De fick i uppgift att varje dag, under en veckas tid föra sömndagbok. Sex gånger per dag skulle deltagarna skriva ner hur de såg på sin relation. Resultatet av anteckningarna ligger till grund för undersökningen.

Lös inga bråk i sovrummet
— Resutaten visar att en konflikt med sin partner under dagen leder till sämre sömn den natten, vilket i sin tur leder till fler konflikter följande dag. Även om dessa resultat är preliminära på grund av att forskningsstudien är utförd på en relativt liten grupp människor, så är kvinnornas uppfattning av förhållandet särskilt viktig eftersom de i sömndagboken uppgav att konflikter i förhållandet påverkade både hennes egna och partnerns sömnkvalitet den natten, säger Brant Hasler.

Hasler rekommenderar alla kärlekspar att lösa sina tvister innan sängdags och den mån det är möjligt, vänta med konfrontationer och diskussioner till en dag då båda sovit gott.

Sover du dåligt? Testa här!

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!