Rör på påkarna och sov som en stock

HÄLSA

Hur ser egentligen relationen mellan motion och sömn ut? Forskare har olika åsikter men verkar överens om att motion främjar sömn.
Och att regelbunden motion gör det lättare att somna.

Foto: Thinstock

Tidigare forskningsstuider har visat att många som lider av sömstörningar lever ett liv i ganska mycket stillhet. Det kan till exempel bestå av ett jobb framför datorn, utebliven träning eller bilåkande till jobbet.

Ökar aktiviteten
Andra studieresultat pekar på att om man regelbundet motionerar ökar aktiviteten och det hjälper kroppen att kontrollera sin inre klocka, skriver Iform. En annan teori lutar åt att motion förändrar kroppens cytokiner, vilket är plasmakombinationen i signalämnena.
Enligt forskare kan en sådan förändring leda till bättre sömn även om man motionerar flera timmar innan sängdags. Det man ska komma ihåg är att om träningen varit väldigt intensiv så kan det ta två till fyra timmar innan kroppenstemperatur är den normala igen och då blir det svårare att somna.

Träna innan huvudet möter kudden
Men håller du dig till en puls på högst 70 procent av maxvärdet så är det ingen fara för sömnen om du vill ta ett träningspass precis innan du kryper till kojs.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!