En halvtimmes extra sömn gör unga mer hälsosamma

Foto: Thinkstock
HÄLSA

Mer alerta och på allmänt bättre humör. Det blir ungdomar som får sova 30 minuter längre på morgnarna.

En halvtimmes extra morgonsömn gör tonåringar piggare, gladare och på bättre humör. Dessutom tenderar de att äta en mer hälsosam frukost och komma mindre för sent till skolan. Det visar en ny undersökning gjord av Rhode Island boarding school i USA. Syftet med den var att se förändringar i sömnvanor och beteenden.

Ändrade schemat
Resultaten från undersökningen var så fascinerande att skolan ändrade sina scheman efter den. Så i stället för att börja klockan åtta på morgonen så fick den eleverna en havtimmes sovmorgon varje dag. Dessutom förkortades deras skoldagar med från fem upp till tio minuter, så att eleverna skulle hinna med sina fritidsaktiviteter efter skolans slut.

Rektorn supernöjd
— Resultaten var häpnadsväckande, säger skolans rektor Patricia Moss.

Ingen på skolan hade trott att undersökningen, som genomfördes på 201 elever, skulle få sådan effekt. Och dessutom får studien stöd av forskning.

— Den biologiska sovklockan hos ungdomar, gör att de sover som djupast tidigt på morgonen, vilket krockar med tiden då det typiskt nog är dags att stiga upp.

Stör inte den biologiska klockan
Om djupsömnen avbryts kommer ungdomen att vara sömnig och groggy. Detta var, enligt studien, extra tydligt på de ungdomar som gick och la sig efter klockan elva på kvällarna.

Högre närvaro
Resultaten kom man fram till genom att studiedeltagarna fick skriva ner sina sömnvanor i ett formulär. Detta pågick under nio veckor. Och det ska nämnas att det fanns ungdomar som deltog i studien som inte upplevde några förändringar i och med att de fick sova 30 minuter längre. Trots det hävdar forskare att det är och var värt för skolor att senarelägga starttiden på morgnarna för skolungdomar. En av lärarna, Garrett Sider är positiv till det nya schemat.

— Med senare starttid är det fler elever på morgonklasserna i tidigare.

Källa: Dailymail

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!