Så får du närvaro i vardagen

Psykologen: Koppla av i duschen

HÄLSA

— Gör den dagliga duschen eller badet till ett tillfälle för närvaro och avkoppling, säger Lars Ström, KBT-psykolog på Sömnklubb.se.

Foto: Thinkstock

Mitt upp i all semesteryra är det bra att stanna upp och känna nuet. Men för att kunna göra det måste du kunna slappna av, och semstern är ett ypperligt tillfälle då du ska passa på att njuta och i minsta möjliga mån stressa.

Tar tid att varva ner
Men det är inte helt enkelt att gå från full fart till snigeltakt på en gång. Det tar tid att komma in i semesterlunket och ner i skön avslappning som gör att du sover bättre. Med en bra natt i ryggen, vaknar du piggare och får ut mer av dagen.

— Se till att planera in och avsätta tillräckligt med tid så att du inte behöver stressa. Försök att vara fullständigt närvarande under hela duschstunden – låt dig inte styras av stressande tankar eller problem. Det kan i hög grad påverka din sömn negativt eftersom det kan göra dig stressad, säger Lars.

Avkoppling - en rutin
Han tipsar om att sätta närvaro och avkoppling som en daglig rutin. En bra plats för det är i duschen eller varför inte i badkaret?
— Utför varje moment med full koncentration oavsett om du duschar eller badar. Koncentrera dig på hur det varma vattnet känns mot kroppen, hur värmen tränger in under huden och hur varje liten vattenström känns runt din kropp, säger Lars.

Låt inte tankarna flyga iväg
— Utför varje rörelse långsamt och med full koncentration när du tvättar dig. Uppmärksamma varje del av, och känsla i, din kropp utan att kritisera eller bedöma.

Om du upptäcker att dina tankar far iväg åt andra håll så för bara uppmärksamheten tillbaka till det du är sysselsatt med.

Lägg märke till hur avslappnad och fridfull du blir efter en stund av närvaro i duschen eller badet. Försök att bibehålla denna känsla när du går till sängs. Det kan göra att du somnar snabbare och sover bättre.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

Lars Ström