Gamla goda sömnknep som faktiskt fungerar

Så somnar du lugnt och skönt

Foto: Thinkstock
HÄLSA

Du har hört allt. Och säkert provat det mesta för att kunna sova. Men ändå går det inte. Lugn, gamla beprövade knep hjälper dig til ro igen.

Det är ett råd som funnits med under en lång tid och det kan verka uttjatat. Men faktum är att ett varmt glas mjöl innan sänggående faktiskt hjälper dig att somna. Det är nämligen så att kalcium lugnar ner kroppens mentala tillstånd och gör att musklerna slappnar av.

Mjölk med låg fetthalt
Men mjölk innehåller även den viktiga aminosyran tryptofan, som i en förlängning leder till signalämnet serotonin. Serotonin har också en lugnande inverkan på kroppen och är därför viktigt för att få god natts sömn. För bästa resultat ska du välja en mager mjölksort. Ju fetare mjölk desto hådare måste matsmältningssystemet jobba och det gör att du kommer vara vaken.

Lura kroppen
En annan gammal goding är det varma badet. Tar du ett varmt bad en eller två timmar innan du kryper ner i sängen så somnar du lättare. Enligt forskare sätts då kroppen i "sleep mode", skriver iForm, eftersom att badet hjälper kroppen att hamna på den temperatur som är lämplig vid sänggående. Först blir kroppen varm av det heta badet men efter en till två timmar har kroppstemperaturen sjunkit och du har då lurat kroppen att det är dags att sova.

Inte för hett vatten
Det är dock viktigt att kroppen får möjlighet att kylas av så att temperaturminskningen inträffar innan du går till sängs, annars har du en förhöjd kroppstemperatur som gör att det blir svårt att somna. Därför är det också viktigt att du inte tar ett hett bad, för då hinner inte kroppstemperaturen sjunka.

Upplever du att du har svårt att somna? Få hjälp på Sömnklubb.se

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!