Vakna pigg efter bara några få timmars sömn

HÄLSA

Du har fem timmar på dig att sova. Sen måste du gå upp igen.

Men få timmars sömn kan ändå göra att du vaknar pigg.

Foto: Thikstock

Att veta att man har ont om tid för att sova kan bli en stressfaktor, men det är ingen idé att krypa ner under täcket med inställningen att "nu minsann ska det bli kvalitetssömn", säger KBT-specialisten Lars Ström.

– Nej, det är dödsdömt. Glöm det direkt! Du kan inte tvinga dig själv till att sova. Försök att koppla av i stället. Avdramatisera.

Att vi sover mindre under sommaren är ett konstaterat faktum. Lars Ström berättar om studier som gjorts av eskimåer, som endast lever efter solen, och alltså inte har något konstgjort ljus i form av lampor.

Sex timmar om natten
– På vintern sov de fjorton timmar varje dygn. Om sommaren bara sex timmar.

Tidpunkten när du kliver upp kan vara avgörande för hur utvilad du kommer att känna dig.

– Man är piggast när man vaknar av sig själv för då befinner man sig i det ytliga sömnstadiet. Vaknar man på morgonen, för tidigt, men ändå i rimlig tid kan det vara vettigt att gå upp då. Om man somnar om och sover i en halvtimme till innan man går upp kan man hamna i djupsömnen och då känner man sig mycket tröttare.

En dålig natt är okej
Lars Ström påpekar att någon natt då och då utan så värst mycket sömn inte är någon fara, en tanke som kan hjälpa när man ligger och vrider och vänder på sig i lakanen.

– De flesta människor fungerar ändå bra i samhället, trots att de sover dåligt. Det kompenseras oftast. Men det är klart att det kan slita på kroppen. Om det inte är ett akut problem är det ingen idé att bekymra sig i onödan.

En dålig natts sömn är inte hela världen, menar han.

– Då får du en ny chans nästa natt.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

Cecilia Bäcklund

ARTIKELN HANDLAR OM