Så många tar en powernap

Akut tupplur mest populär

HÄLSA

Planerad, akut eller går den på rutin? Här är tre olika powernaps, vilken tupplur passar bäst in på dig.

Foto: thinkstock

Finns det en perfekt tid på dagen för att ta en tupplur? Det beror på varje persons livssituation, det är med andra ord det dagliga livet som avgör när det är den bästa tidpunkten för dig att ta en powernap. Den som jobbar heltid har kanske svårare att ta en en lur mitt på dagen, medan den föräldralediga kan sova en stund på dagen tillsammans med sitt barn.


Tre sorters tupplurar
Powernapen kan delas in i tre olika kategorier; planerad, akut och rutinmässig. Planerad powernap kallas även förebyggande, eftersom den tas för att man inte ska somna för tidigt på kvällen eller för att hålla sig piggare längre än vanligt.

Barn vanliga tupplurare
Den akuta tuppluren infaller akut, precis som namnet avslöjar. Alltså, när du helt plötsligt känner dig helt slut och måste vila för att kunna fortsätta det du håller på med. Den rutinmässiga tuppluren är en exakt planerad sovstund om inträffar samma tid varje dag. Det är framför allt många barn som har denna dagliga sovstund.

Akut powernap populär
Enligt en undersökning om powernaps, gjord på sleepfoundation.org, angav 49 procent att de gick och la sig mitt på dagen när de hade behov av det medan 35 procent inte hade tid att ta en tupplur dagtid, vare sig den var planerad, akut eller rutinmässig. Åtta procent tog rutinmässiga tupplurar och över sex procent planerade sina sovstunder.

Källa: Sleepfoundation

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!