Hjälp mot snarkning hjälper partnern

Mer sömn för båda ökar livsglädjen

Foto: thinkstock
HÄLSA

När snarkaren får medicinsk hjälp mot sin snarkning mår även partnern bättre. Det visar en enkätstudie bland snarkares anhöriga.

"Vi behandlar en person, men ser hälsovinster hos två", kommenterar Åke Tegelberg, professor vid odontologiska fakulteten vid Malmö högskola, som gjort studien i samarbete med landstinget i Västmanland.

Ökad livsglädje
Drygt 100 personer fick svara på frågor om hur de upplevt det när deras partner framgångsrikt behandlats med en bettskena för att få stopp på snarkningarna. Omkring 60 procent bedömde att deras psykiska och fysiska ork hade ökat och lika många kände en större livsglädje. De satte detta främst i samband med att de själva fick mer sömn på natten.

Motorcykel i sovrummet
Omkring 15 procent av Sveriges vuxna befolkning beräknas snarka varje natt och 40 procent gör det periodvis. Och snarkningar kan var mycket ljudliga, i extremfallen har ljudnivåer på 93 decibel mätts upp.

"Som att kicka i gång en tung motorcykel i sovrummet", konstaterar Åke Tegelberg i ett pressmeddelande från Malmö högskola.

Malmö (TT)