Så undviker du jetlag

Foto: thinkstock
HÄLSA

Några enkla tips att ta fasta på för dig som ska resa långt bort och därmed drabbas av jetlag. Här är råd för avd du kan göra hemma innan du flyger, på planet och när du landat. Allt i hopp om att minska de jobbiga effekterna av jetlag.

Före avgång

1. I den mån det går, välj ett flyg där du kan sova på planet eller som passar tiderna på ditt lokala resmål.

2. Gå och lägg dig och gå upp tidigare flera dagar innan du sk resa om du ska österut. Om du ska flyga västerut ska du gå upp och gå till sängs senare.

På planet

3. Ställ klockan på resmålets lokala tid redan när du sitter på planet.

4. Öronproppar och sovmask är bra hjälpmedel vid sömnproblem. De stänger ut ljus och ljud som annars är ofrånkomligt under en flygtur. Dessa kan du med fördel använda när du är på plats på ditt hotell.

På plats

5. På resmålet är det bra att undvika stora, tunga måltider innan läggdags. Snacks är okej men inte sötsaker som till exempel choklad.

6. Skippa hårda träningspass sent på kvällen. Om du vill röra på dig på semestern är det bäst att träna i lagom tempo tidigt på dagen, om du vill sova gott under natten.

7. Var ute i solen så mycket som möjligt (kanske en självklarhet för oss nordbor som oftast reser utomlands för solen och värmens skull). Dagsljus stimluerar den biologiska sömnklockan och om du vistas mycket inomhus blir jetlag-effekten värre.