Tuppluren – så fungerar den

Sant och falskt om powernaps, kolla in!

HÄLSA

Hur länge ska man sova? Funkar det för alla? Sömnklubbs hjärnforskare Mats Fredriksson reder ut vad som gäller när det kommer till powernaps.

Foto: Thinkstock

Sömnklubbs Mats Fredrikson slår hål på eller bekräftar olika påståenden om powernaps.

Påstående: En powernap kan ersätta en dålig nattsömn

– Nej, inte ersätta, men det förbättrar läget om man tar en tupplur inom 24 till 48 timmar. Om du har sovit dåligt i längre perioder kan du inte ’tupplura’ igen det.

Påstående: Alla blir pigga av en powernap

– Ja. I de flesta fall. Åtminstone om det gäller trötthet som beror på sömnbrist. Handlar det om drog- eller alkoholrelaterad trötthet hjälper det inte eftersom det då handlar om farmakologisk påverkan.

Påstående: En powernap får inte vara för lång

– Det stämmer. Det gäller att inte sova för länge. Allt mellan fem minuter och en halvtimme fungerar, men det är väldigt individuellt. Så fort man hamnar i djupsömn blir det snarare så att man vaknar tröttare.

Påstående: Man kan drömma under en powernap

– Nej. Eftersom man aldrig hamnar i djupsömnen så drömmer man heller inte.

Påstående: Powernapen kan förberedas och kombineras för bästa effekt

– Ja, om man dricker en kopp kaffe eller sportryck precis innan tuppluren så blir man pigg när man ska vakna efter 25–30 minuter, eftersom det är så lång tid drycken behöver för att börja verka.

Påstående: En powernap är bra för mig som sover dåligt på nätterna, jag får ju sova – även om det är på dagen

– Nej. Man bara skjuter på problemet. Om man har insomningssvårigheter och är väldigt trött på dagen ska man avstå från att sova annat än i sängen om natten.

Cecilia Bäcklund