Somna snabbt – så lyckas du!

Foto: Colourbox
HÄLSA

De flesta av oss önskar att vi kunde somna så snart huvudet landat på kudden. Tyvärr är insomningen inget vi har kontroll över, eftersom det inte är en viljestyrd process. Men det finns lite hjälp på vägen.

Det finns inget knep som garanterat får alla att somna snabbt, men det finns mycket du kan göra för att maximera dina chanser. Här är Sömnklubbs psykolog Charlotte Ulfsparres bästa tips för hur du kan somna snabbt.

Håll dig till en rutin

Att ha fasta tider då du stiger upp, äter måltider och lägger dig hjälper kroppen förstå att det är dags att somna när du går och lägger dig. Man behöver inte följa en rutin slaviskt om man inte har en sömnstörning, men det är bra om de flesta dagarna ser ungefär likadana ut.

Anpassa rutinen till ditt personliga sömnmönster

Människor är olika, och vi har olika sömnbehov och dygnsrytm. Jag tycker att det är bra om man så långt som möjligt kan anpassa sin rutin efter sina personliga behov. En kvällsmänniska med ett genomsnittligt sömnbehov på ca 8,5 timmar per natt somnar snabbare om hon lägger sig vid 23 och stiger upp strax efter 7:30, än om hon försöker sova 21:30-06:00.

Utnyttja ljus och temperatur

Vår inre biologiska klocka ställer in sig efter ljuset. Kalibrera din klocka genom att gå ut i dagsljuset ungefär samma tid varje dag, helst mitt på dagen. Undvik starka lampor på kvällen. Ett svalt sovrum hjälper många att somna snabbare. För att ytterligare förstärka effekten kan man hjälpa kroppen att starta en nedkylningsprocess med en varm dusch innan läggdags

Gör sovrummet sömnvänligt

Städa bort allt som kan störa sömnen, och gör sovrummet till en mysig och inbjudande sovplats. Det hjälper hjärnan att släppa dagens aktivitet och ställa in sig på sömn.

Varva ned ordentligt innan läggdags

Håll dig till lugna aktiviteter timmen innan du går till sängs. Om du är lugn när du lägger dig i sängen somnar du snabbare.

Strunta i morgondagen

När du lägger dig börjar din tid till vila och återhämtning. Den är viktig. Ge inte bort den tiden till oro inför morgondagen, till arbetsplanering eller andra stressande funderingar! Du hinner med allt det imorgon. Och gör du inte det är det kanske dags att försöka rensa bland dina åtaganden, istället för att ägna natten åt dem.

Fokusera på din mysiga säng

Om tankarna vill dra iväg med dig, styr istället uppmärksamheten på hur skönt det är att ligga i sängen och hur mjuk kudden känns mot din kind. Ge dig själv tillåtelse att fokusera på att vila oavsett vad som just nu pågår i livet. Och sov gott!

Charlotte Ulfsparre

ARTIKELN HANDLAR OM