5 saker du måste veta om sömn

HÄLSA

Hur mycket sover en nyfödd delfin?

Sover vi verkligen så dåligt som vi tror?

Kolla in vad senaste forskningen säger om sömn.

Foto: Thinkstock

1. Vi sover bättre än vad vi tror

Enligt en amerikansk studie så sover vi inte för lite. Den visar tvärtemot - att vi sover lika mycket nu som vi gjorde för 40 år sedan. Till och med företag som tillverkar och lever på att sälja sömnmedel, menar att den genomsnittliga amerikanen får sju timmars sömn per natt. Och de får stöd av annan forskning som påvisar ett snitt på åtta timmars sömn och tillägger dessutom att vi mår bra av den sömn vi får.

2. Vi behöver mindre sömn ju äldre vi blir

Utan sömn skulle vi dö. Under sömnen laddas våra kroppar om, vi sorterar dagens intryck och samlar på oss minnen. Ny forskning har påvisat att vi behöver mindre sömn ju äldre vi blir, men kan i dagsläget (enligt Livescience) inte förklara varför.

3. Du kan sova som ett barn

Korta sömnperioder under natten i stället för sammanhängande lång är bättre än ingen sömn alls. Både bebisar och äldre människor har ofta detta sömnmönster. För oss andra är det mest hälsosamt och realistiskt att sova hela nätter och ta tupplurar under dagen i den mån vi anser oss behöva det och har möjlighet till det.

4. Djurens sovvanor

Nyfödda delfiner och valar kan avstå från sömn en hel månad efter att de kommit till världen. Det är givetvis inget att rekommendera för oss människor. Vi blir irriterade och förlorar vår förmåga att fokusera och fatta beslut redan efter en enda sömnlös natt. Och det kan få allvarliga konsevenser om man i detta tillstånd sätter sig bakom ratten och kör bil.

5. Vant dig vid att ständigt vara trött? Ta en tupplur!

De flesta kan få en god natts sömn, det gäller bara att bädda för den. Följ dessa riktlinjer så är du på god väg att få en skön sömn:

- Lägg dig vid samma tid varje kväll.

- Stäng ute störande ljus och ljud.

- Se till att ha tid att sova sju timmar per natt.

- Sängen är till för att sova eller ha sex i. Inget annat.

- Skippa kaffe, kryddstark mat och alkohol sex timmar innan du går till sängs.

- Hoppa över träning sent på kvällen.

Om du redan gör allt detta utan några positiva resultat, satsa på en tupplur mitt på dagen i stället.

Källa: Livescience

ARTIKELN HANDLAR OM