Sov efter du lärt dig nåt nytt — få bättre minne

HÄLSA

Plugga innan läggdags eller ta en powernap när du fått ny information så får du bättre minne — så länge du drömmer. Det visar en ny undersökning.

Foto: Thinkstock

Deltagarna fick i uppgift att lösa hur man tog sig igenom en tredimensionell virtuell labyrint. Syftet var att de skulle kunna hitta igenom labyrinten flera timmar senare, utan problem. Resultatet visade att den del av gruppen som fick ta en tupplur och som kom ihåg att de drömde om uppgiften, hittade genom labyrinten snabbare än de som inte fick sova.

Hjärnan i hårt arbete

Forskarna bakom studien tror att drömmarna är ett tecken på att de undermedvetena delarna i hjärnan arbeter hårt med att bearbeta informationen om uppgiften.

— Drömmar kan vara en markering på att hjärnan jobbar på ett och samma problem fast på många olika områden. Drömmarna kan reflektera hjärnans försök att hitta associationer till minnena som kan bli användbara i framtiden. Och på det viset kommer man minnas bättre, säger en av de ansvariga forskarna doktor Robert Stickgold på Harvard Medical School.

Egen bedömning

En annan av forskarna doktor Erin Wamsley, menar att vårt undermedvetna i hjärnan arbetar med de saker som den själv bedömer är mest viktiga.

Forskarna är nöjda med resultatet och hoppas kunna använda metoden för att förbättra inlärning och minne. Som exempel bör studerande plugga innan de går och lägger sig eller ta en powernap på eftermiddagen efter att de studerat.

Källa: BBC News

ARTIKELN HANDLAR OM