Resan sabbade hennes sömn

Rose-Mari Johansson: Jag fick inte tillvaron att fungera

HÄLSA

Efter flera års sömnbrist kunde Rose-Mari Johansson äntligen sova en hel natt i sträck —utan att vakna. Men några veckor i solen blev hennes bakslag. Nu jobbar hon hårt för att ta sig ur sömnlösheten - igen.

Foto: Mikael Hjuler

Precis som många andra, reflekterade inte Rose-Mari Johansson över att hon sov särskilt dåligt till en början.

— Det var så många som pratade om att de hade svårt att sova, så jag tyckte inte att det var särskilt konstigt att jag också hade det. Dessutom bortförklarade jag mig med att jag ju faktiskt bara sov dåligt periodvis och att det säkert skulle bli bättre snart.

Smög sig på

Men det blev inte bättre.

— Jag vaknade på nätterna och kunde inte somna om utan låg vaken i ett par timmar. Så hade jag det till och från i säkert tio år. Sömnproblemen smög sig på, efter ett tag blev jag så van att när jag vaknade på natten så konstaterade jag bara att jag hade ett par vakna timmar framför mig.

Räddades av KBT

Så en dag för ungefär ett år sedan insåg Rose-Mari att hon inte orkade längre. Hon var trött på att gå och lägga sig sent, vakna vid två-tiden och somna om vid fem för att sedan kliva upp vid halv sex.

— Det var jättejobbigt! Jag fick inte tillvaron att fungera och det kändes som om allt körde ihop sig.

Rose-Maris räddning blev ett kbt-program på internet. Kognitiv beteendeterapi är den behandlingsform som visat sig fungera bäst mot sömnproblem.

"Fruktansvärt påfrestande"

— När jag sökte hjälp så fick jag ett schema att följa där det stod hur länge jag fick vara i sängen, hur många timmar jag fick sova och så vidare. Till en början fick jag befinna mig i sängen i högst fem timmar, det var fruktansvärt påfrestande, men jag var envis och det gick.

Efter bara en månad hade hon fått ordning på de värsta sömnproblemen.

– Då kunde jag sova fem-sex timmar i sträck. Det hade jag aldrig gjort innan, utan tre-fyra timmar var det normala, säger hon.

De nya sömnvanorna fungerade i ett par, tre månader. Sen blev det dags för utlandssemester och Rose-Mari skulle vara på resande fot i fyra veckor.

— Då blev det omöjligt att följa schemat.

"Börja om från noll"

Resultatet blev att sömnproblemen kom tillbaka när hon kom hem igen. Och här är hon nu. Nätterna, som borde bestå av batteriladdning, innehåller i stället sömnlöshet och bokläsning.

I dag har Rose-Mari perioder då hon sover väldigt dåligt och hon ska därför börja följa programmet igen, för att få bukt med de sömnlösa nätterna en gång för alla.

– Jag kommer att få börja om från noll igen. Det kommer att bli jobbigt, men nu måste jag ta tag i det.

Har du också problem med sömnen? Gå med i Sömnklubb.se!

Det här är Rose-Mari

Namn: Rose-Mari Johansson.

Ålder: 56.

Bor: Mariestad.

Familj: Sambo, dotter och katt.

Yrke: Jobbar på försäkringskassan.

Cecilia Bäcklund

ARTIKELN HANDLAR OM