Så får du ut det mesta av din ledighet

Sömnklubbs psykolog om hur du varvar ner på bästa sätt

HÄLSA

Se till att avslappningsresan till solen – eller helgen på landet – inte blir till en stressfaktor i sig.

Som gör dig mindre utvildad.

– Semestern kan bli en stressfaktor, säger Charlotte Ulfsparre, KBT-psykolog på Sömnklubb.se.

Snart väntar semester för många svenskar: Höstlovet är en av de populäraste tiderna att ta en veckas resa till solen.

Vackra hösthelger på landet är också mycket viktigt för oss när vi går mot mörkare tider.

Är du kanske en av alla de tusentals svenskar som flyr vargavintern och åker till Thailand?

Oavsett vart resan går – eller om din vilotid spenderas på landstället här hemma i Sverige – så gäller det att se till att den blir en vila och återhämtning.

”Gör helg”

En av de viktigaste reglerna är att noggrant separera ledighet och vardag.

– Gör en tydlig markering för dig själv att ledigheten börjar nu. Bestäm vilka vardagssysslor du vill dra ned på eller strunta helt i, särskilt om du är hemma på semestern, tipsar psykologen Charlotte Ulfsparre.

– Om du ska resa bort, kan det vara bra att ha ett par dagar ledigt hemma för att varva ned innan du åker iväg.

Gör något kul

Ställ inte för höga krav på dig själv att kunna stressa ner direkt. Det är svårare än vi tror att gå från jobbet, stressa med packning och resa, och sedan direkt slänga sig ner i en solstol och ta det lugnt. Kroppen hinner inte med.

– Genom att ställa kravet på sig själv att man måste stressa ner kan det bli ännu svårare att hitta lugnet, säger Charlotte Ulfsparre.

– Det är omöjligt att styra över sina känslor på det viset, ofta får det motsatt effekt. Om du känner dig stressad på semestern skulle jag rekommendera att göra något som du vet verkligen engagerar dig och som du tycker om. Ofta är det sådana saker som får oss att slappna av.

Ta med öronproppar

Om semesterresan går till solen, så är det för det mesta Asien eller Sydamerika som gäller såhär på hösten.

Om du i normala fall har problem med att sova så kan det bli ännu jobbigare i en miljö där ljuden och dofterna är annorlunda, man inte sover i sin egen säng eller utsätts för störande ljud.

Då gäller det att tänka igenom innan vad det är som kan ställa till problem.

– Är det den fysiska komforten, att det låter annorlunda än hemma, eller kanske att du är orolig för att störa andra? Det finns säkert något du kan göra för att underlätta för dig själv. Ta med din egen kudde, använd öronproppar, prata med dem du reser med om din oro att störa – de kanske inte är så lättstörda som du tror, tipsar Charlotte Ulfsparre.

Varva ner en halvtimme

Det gäller också att inte glömma de gamla vanliga reglerna för god nattsömn. De som gäller här hemma gäller också utomlands eller på landstället.

Ta det lugnt på kvällen, undvik överkonsumtion av alkohol, varva ner någon timme innan du går och lägger dig och lägg dig först när du är riktigt sömnig.

– Acceptera eventuella orostankar som dyker upp, samtidigt som du fokuserar på hur skönt det är att ligga i hotellsängen eller sovsäcken. Prova att fokusera på din andning (och andas lugnt) om tankarna är väldigt störande. Titta inte på klockan. Gå upp om du inte somnar inom ca 20-30 minuter, och sitt uppe tills du känner dig riktigt sömnig, men tänd inte någon lampa, säger Charlotte Ulfsparre.

Dra ner på alkohol

En faktor som kan verka avslappnande först men som egentligen påverkar sömnen negativt är alkoholen. Det där glaset vin man unnar sig – varje dag – på semestern. Eller den där vackra rosa drinken vid poolkanten, den extra whiskyn på kvällen, eller de där gratis–shotsen i baren.

Alkohol stör nattron, även vid relativt små mängder.

Även om man kan somna fortare än vanligt när man har druckit så blir de djupaste sömnstadierna mindre och man vaknar lättare under natten.

– Ju senare på kvällen man dricker, desto tydligare blir denna effekt. Har man problem med sömnen men inte vill ge upp semestervinet helt, kan det vara klokt att dricka sista glaset fyra, fem timmar innan man ska sova, och se till att ha ett par vita dagar mellan de dagar man väljer att dricka vin, säger Charlotte Ulfsparre.

Har du sömnproblem? Få hjälp med Sömnklubb.se. Bli medlem här!

Cecilia Bäcklund