”Jag känner mig trött och sliten”

Laila Bagge Wahlgren bloggar om sonens sömnproblem

HÄLSA

I veckan bad en desperat Laila Bagge Wahlgren sina bloggläsare om råd hur hon skulle göra med sin sexårige son som inte ville sova i sin säng på natten.

Laila är långt från ensam om att fundera över barn och sömn.

Vi kollade med experterna: Hur ska man göra?

Foto: Karin Törnblom
Laila Bagge Wahlgren med sonen Liam.

I veckan skrev managern och Idol-domaren Laila Bagge Wahlgren på sin blogg på Mama.nu om sina problem med sonen Liams, 6, sömn.

Hon beskrev hur sonen tidigare sovit gott i sitt rum hela natten och kommit in till mamma först framåt småtimmarna. Nu har han plötsligt ändrat beteende och velat sova hos mamma redan från klockan ett eller två på natten.

”Han ligger inte still”

Med resultatet att mamma inte kan sova alls.

– Nu har han plötsligt ändrat sömnbeteende och vaknar mellan ett och två och vill komma in till mig och sova hela natten och det känner jag inte funkar. Dels för att jag själv inte kan sova då han inte ligger still. Och dels vill jag inte vänja honom vid detta då han hela tiden har sovit själv så bra, skriver Laila på sin blogg.

”Känner mig trött och sliten”

Hon beskriver hur hon testar olika metoder, som att lägga honom i sin egen säng och sedan sitta utanför och vaka tills han somnar.

Resultatet blir detsamma: Liam sover men mamma är vaken.

– Jag börjar känna mig väldigt trött och sliten nu kan jag säga. Vet heller inte riktigt vad jag ska göra för att han ska känna sig trygg och sova själv. Så här har det ju inte varit tidigare. Jag hoppas verkligen att detta bara är en kort fas han går igenom just nu. Jag försöker ju göra det jag tror är rätt enligt min ”instinkt” och på det sättet jag känner mitt barn, skriver Laila och frågade sina bloggläsare om råd:

Vad ska man göra?

Vi frågade Jan–Olov Larsson, docent och läkare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska institutets barn– och ungdomspsykiatriska enhet.

– Av någon anledning är barnet oroligt och vill sova i förälderns säng. Då ska han få göra det. Det helt okej och ett helt normalt beteende. Man behöver inte vara orolig att det fortsätter – så småningom kommer han att sova i sin egen säng igen.

Ska han få sova i sin mammas säng om han vill det?

– Det är svårt att hantera det på något annat sätt. Det ingår i föräldraskapet att barnen ibland stör ens egen nattsömn. Även om det kan vara svårt så är det är så det är. Det är inget oroande, även om det är ett bekymmer för henne.

Vad kan man göra?

– Om anledningen till att hon har svårt sova är att han snurrar i sängen så kanske det går att lösa på ett sängtekniskt sätt. Skaffa en bredare säng eller att själv lägga sig på golvet på en madrass. Det kanske inte är en bra idé att låta honom få en madrass på golvet – han kanske är rädd att ligga på golvet. Det kanske är där monstren under sängen bor?

Krävs tålamod

Lars Ström är sömnexpert och KBT–psykolog. Hans tips till föräldrar i Laila Bagge Wahlgrens situation är detta:

– Barnet behöver vänja sig vid att sova själv i sitt rum och man behöver på olika sätt signalera att det är okej. Sen kan det ju vara en idé att vara konsekvent och alltid lugnt och vänligt leda tillbaka barnet när det kommer springande. Dock är det viktigt att inte förlora respekten för barnet. Om barnet till exempel är oroligt eller ledset så kan det vara viktigt att ägna sig en stund åt att hjälpa det komma till ro igen. Det krävs ofta en hel del tålamod!

Fakta: Så mycket sömn behöver barnet

1 månad 15,5 timmar. Varav 8,5 på natten och 7 på dagen

3 månader 15 timmar. Varav 10 på natten och 5 på dagen

6 månader 14 timmar. Varav 11 på natten och 3 på dagen

9 månader 14 timmar. Varav 11 på natten och 3 på dagen

12 månader 13,5 timmar. Varav 11 på natten och 2,5 på dagen

18 månader 13 timmar. Varav 11 på natten och 2 på dagen

2 år 13 timmar. Varav 11 på natten och 2 på dagen

3 år 12 timmar. Varav 10,5 på natten och 1,5 på dagen

(Källa: Babycenter.com)

ARTIKELN HANDLAR OM