Förlossningsdeprimerade mår bättre av sömnbrist

Foto: Thinkstock
HÄLSA

Sömnbrist har positiv inverkan på förlossningsdeprimerade mammors humör. Det visar en ny studie.

För flera år sedan, när olika stuider pekade åt samma håll blev många nyblivna mammor skeptiska. Resultaten visade nämligen att kvinnor som led av förlossningsdepression blev hjälpta av sömnbrist.

Utmattning och irritation

Förlossningsdepression drabbar mellan fem och 25 procent av alla nyförlösta kvinnor. Vanliga symtom är irritation, nedstämdhet och utmattning.

I dag, ett årtionde senare, visar ny forskning som tar avstamp tidigare i kontroversiella sömnstudier, på nya insikter i relationen mellan sömn och depression. Och kvinnorna är är fortfarande relativit skeptiska medan forskarna ser ljus i mörkret.

Ändrat humör

Det har visat sig att sömnbrist kan starta en tillfällig humörsvängning. Och forskare menar att den nya informationen kan de använda för att på ett bättre sätt behandla depression.

2001 genomfördes en studie vid Univeristy of San Diego. Den visade att kvinnor med förlossningsdepression var gladare och mådde bättre efter en sömnlös natt. Deras humör förbättrades markant. Forskare drog slutsatsen att en sömnlös natt hade antidepressiva effekter som hade snabb genomslagskraft.

— Om en deprimerad mamma är vaken en halv eller en hel natt, är det troligt att depressionen känns mindre tung på morgonen, säger Terry Sejnowski, chef för Computational neurobiology laboratory på Salk institute för Biologiska studier.

"För bra för att vara sant"

— Trots att det här låter för bra för att vara sant så är faktumet väldokumenterat. Över 1 700 patienter har under de senaste 40 åren undersökts med hög professionalitet.

Men än är vetenskapen inte i mål, men på en god väg menar Sejnowski.

— Vi är bara i början av att ta reda på de fundamentella mekanismerna som styr vår sömn. Men någon gång långt i framtiden så kommer vi ha bättre kunskap och veta exakt hur vi ska agera och hantera för att lösa sådana här saker. Men nu är det för tidigt att säga något, jag kan inte lova något magiskt piller som fixar allt. Men vi har verktygen för att få svaren.

Positiva sömnstudier

Sejnowski får medhåll av experter på förlossningsdepression, som sett samma fenomen.

— En hel natts sömnbrist kan få en person ur sin depression, men en ofullständig nattsömn är inte särskilt bra. Men detta är exakt vad som drabbar förlossningsdeprimerade mammor, säger psykologen Kathleen Kendall-Tackett.

Och hon är positiv till sådana här sömnstudier.

— De kommer definitivt att hjälpa kvinnor, säger hon.

Sömnbrist funkar som en positiv kick för förlossningsdeprimerades humör. Men kicken går snabbt över, det vill säga så snart kvinnan tagit en tupplur återvänder hon till depressionssvackan, säger Sejnowski.

Och han är positiv till den nya forskningens resultat och ser ljust på framtiden.

— Kanske kan alla typer av depression snart förändras lika snabbt, hoppas han.

ARTIKELN HANDLAR OM