Väckarklockans larm kan leda till depression

Mer hälsosamt att vakna naturligt

HÄLSA

Du kanske störs av att vakna av att solen lyser dig rakt i ansiktet. Men i själva verket är det ett hälsosamt sätt att börja dagen på.

Foto: Thinkstock

Ljuset på sommaren gör att många av oss ställer undan väckarklockan och vaknar självmant av dagsljuset som tittar in genom fönstret.

Att väckas av ljuset är ett hälsosamt sätt att vakna på, även om det kan vara väldigt irriterande just då. Faktum är att om du dagligen chockas ur dina drömmar av ett upprepande pipljud, hög musik eller klockradion kan du få högre blodtryck och bli deprimerad.

Oro för om larmet är påsatt
Förutom att du vaknar med hjärtklappning av väckarklockan, så finns hela tiden oron för om alarmet ska ringa eller inte. Det är inte ovanligt att vakna flera gånger om natten för att verkligen kontrollera att larmet är på och att det kommer att ringa på utsatt tid. Du har säkert varit med om att vakna flera gånger per natt för att kontrollera att klockan är rätt ställd.

Vakna av dig själv
Skippa larmet. Det är betydligt mer hälsosamt att vakna av sig själv och när kroppen är tllräckligt utvilad för att ta tag i en ny dag.

Ljuset på sommaren gör det lättare att vakna. Så nu är det perfekt att lyssna på kroppen och låta den vakna i sin egen takt till de ljusa morgnarna. Ett tips är att gå och lägga dig i tid så att du får åtta timmars sömn, för då hinner kroppen återhämta sig och på det sättet är du lagom utvilad när du vaknar på morgonkvisten.

Källa: iform