Ät choklad — bli pigg

HÄLSA

Mörk choklad är magiskt gott, härligt sött och väldigt uppiggande. Så känner du dig trött, varsågod och ta en ruta!

Foto: thinkstock

Choklad är bra mot mycket, i varje fall om den är mörk. Den gör dig glad och är nyttigare än ljus choklad. Det är vida känt. För alla chokladälskare finns alltid en anledning att ta sig en extra bit.

Choklad på rekommendation
För den som är kroniskt trött rekommenderas till och med mörk choklad. Då ska du äta 45 gram om dagen, eftersom den mängden ska verka mot tröttheten. Det visar en engelsk undersökning, där testpersonerna åt tre bitar om dagen, av choklad som innehåll 85 procent kakao.

Tröttare av ljus choklad
Enligt samma undersökning blev testdeltagarna tröttare av ljus choklad. Samtliga deltagare led av kroniskt trötthetssyndrom, vilket innebär ihållande trötthet som inte försvinner efter tillräcklig sömn och vila.

Ökar hjärnans serotonin
Forskarna förklarar den positiva effekten av mörk choklad med att den har ett högt innehåll av polyfenoler, som ökar hjärnans innehåll av signalämnet serotonin.

Mörk choklad innehåller stearinsyra som stannar länge i magen och skickar mättnadssignaler till hjärnan. et gör att du inte äter så mycket. Dessutom är den mörka chokladen svår att bryta ner i tarmen, och det leder till att en del av fettet i chokladen inte upptas.

Källa: Iform