Få en hälsosammare sömn

Foto: Thinkstock
HÄLSA

Skön och avslappnad sömn är hälsosamt för dig och din kropp. Här är tipsen som funkar.

Det är lätt hänt att det blir en Coca Cola eller en kopp te i soffan framför tv:n när klockan närmar sig läggdags. Mysigt och skönt att slappna av efter en lång arbetsdag. Men oj vilken sömnstörare det är.

Stressa mindre
Stress påverkar sömn och sömn påverkar stress. Vilket är egentligen värst? Självklart är det svårt att sova när man är stressad, eftersom du då inte är tillräckiogt avslappnad för att kunna somna in. Men även det motsatta gäller. Du kan bli stressad om du sover för lite.

I dagens samhälle är det svårt att aldrig vara helt stressfri. För att slappna av och stressa ner är det bra att göra andnings -och/eller avslappningsövningar innan du lägger dig för natten.

Motionera vid rätt tidpunkt
Regelbunden motion gör det lättare att somna. Det är inte ovanligt att personer med sömnproblem rör på sig i mindre utsträckning än personer utan problemen. En teori är att motion gör att kroppen kan kontrollera sin inre klocka och därmed "vet" den när det är dags att varva ner och somna.

Skippa te, choklad och kaffe
Kaffe, svart te, Coca-cola och choklad, har en sak gemnsamt. De innehåller alla koffein, vilket gör dig piggare och i och med det får du svårare att somna. Välj i stället koffeinfria produkter, till exempel finns både röda och gröna te-sorter utan koffein.

Hormonet Melatonin som finns i våra kroppar, reglerar vår sömn. Forskning har visat att en enda kopp kaffe halverar kroppens mängd Melatonin.

Fimpa cigaretten
Även här har inte helt oväntat, forskning ett finger med i spelet. Om du slutar röka så förbättras din sömnkvalitet. Forskning från universitetssjukhuset i Baltimore, USA, visade att 25 procent av alla rökare får för lite sömn, medan de som inte rökte endast fick fem procent för lite sömn. Att man sover dåligt som rökare beror på nikotinet som finns i cigaretten och därmed också i rökarens kropp. Precis när en person som röker har gått och lagt sig och slumrat in, så är sömnen som sämst. Det beror på att det är som mest nikotin i kroppen just då.

Drick mjölk
Ett glas varm mjölk innehåller kalcium, som lugnanar ner musklerna och det mentala tillståndet. Dessutomfinns aminosyran tryptofan i mjölk. I en förlängning serotonin, och det spelar en viktig roll för att få god nattsömn.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!