Godnattsånger gör att du sover längre

35 procent fick bättre sömn

HÄLSA

Vi visste att lugn musik fungerade som avslappning. Men enligt ny studie leder det till och med till längre och djupare sömn.

Foto: Thinkstock

Lyssna på klassisk musik eller någon annan genre som du känner att du kan slappna av till, 45 minuter innan läggdags. Då kommer du att sova längre och djupare. I varje fall om man ska tro forskare på Case westren reserve universitys Frances Payne Bolton school of nursing.

Alla hade sömnproblem
I forskningsstudien ingick 60 vuxna i åldrarna 60 till 83 år. Gemensamt för deltagarna var att alla någon gång haft sömnproblem på ett eller annat sätt. Gruppen delades i två halvor, där den ena blev "kontrollgrupp" och den andra "musikgrupp". Sedan fick alla i musikgruppen lyssna på lugn musik innan de gick och la sig. Detta fick inte kontrollgruppen göra, utan för dem var det raka vägen i säng som gällde. Försöket pågick under totalt tre veckors tid.

35 procent sov bättre
Resultatet visade att 35 procent av de i musikgruppen fick bättre sömn, både när det gäler kvalitet och kvantitet. Forskarna såg även att personerna i musikgruppen hade mindre hjärtklappning och en mer avslappnad sömn.

Gäller även yngre personer
Forskarna menar att trots att studien utfördes på äldre personer med sömnproblem, så kan godnatt-sånger även gynna yngre personers sömnkvalitet. Enligt dem kan ett försök inte kan skada, snarare tvärtom. Lugn och skön och avslappningsmusik gynnar alla åldrar, när det handlar om att sova gott.

Källa: Sparkpeople

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!