Du kan bli blind – av solstrålarna

Så skyddar du dina ögon i sommar

HÄLSA

Solblindhet kan drabba vem som helst och leder i värsta fall till blindhet.

Skydda dina ögon – se till att använda rätt solglasögon.

Solens välgörande strålarna kan vara skadliga. Efter de senaste årens larm om hur farligt det är att bränna huden, så använder många sig av solskyddsfaktor och ser till att inte bli röda. Men det är lika viktigt att skdda dina ögon.

Blind – av solen

En av de farligaste ögonskadorna som solen kan orsaka är solblindhet, eller snöblindhet som det kallas när det orsakas av snöns glitter. Solblindhet kan ge en bestående nedsättning av synen och i värsta fall leda till blindhet – och det är lätt att drabbas. Tittar du rakt in i en strälande sol i mer än en minut så räcker det.

Solblindheten uppkommer när solens strålar orsakar en brännskada i näthinnans gula fläck. Cellerna längst ut på hornhinnan bränns då sönder av ljuset. I värsta fall så mycket att de aldrig läker.

Det skadliga ljuset

För att skydda dig mot solblindhet är det viktigt att använda solglasögon när du ska vara ute i solen. Men det räcker inte att använda vilka solgalsögon som helst, det måste vara 100% UV-skydd i solglasen. Det är det nästan alltid i de lite dyrare solglasögon som du köper hos din optiker, men det är nte säkert att de finns i de som säljs på bensinstationer eller modebutiker.

Väldigt många människor är ovetande om den skada som UV-strålningen kan ge deras ögon. Se till att vara medveten, och njut av solen utan risk.

FAKTA

Olika typer av solglas

Brunt glas – ökar kontrasten lite och är mycket bra vid vattenaktiviteter eller sport. De upplevs som ljusare än grå glas.

Grått glas – återger färgerna mest korrekt. Glaset uppfattas som mörkare än det bruna.

Grönt glas – kan dölja om du ser trött ut på ögonen.

Orange/Gult glas - är kontrasthöjande färger som fungerar speciellt bra i dis, dimma och snöfall, men de ger generellt inte lika bra solskydd.

Rött/vinrött glas – höjer också kontrasten, men inte lika mycket som orange/gula glas. De dämpar ljuset mer än dessa.

Blått glas – är kontrasthöjande i skymning och mörker, men det ska inte användas som solglas eftersom det blå ljus som kommer in i ögat kan orsaka skador på näthinnan.

Fotokromatiska glas – är glas som blir mörkare i solljus. De går att få med eller utan styrka.

Minimedia