Gör ditt liv till en dans

HÄLSA

Dans är rörelse. Men dans är också ett sätt att behandla depression, värk och koncentrationssvårigheter.

Att röra kroppen till musik är ett sätt att lära känna sig själv.

Foto: Sara Ringström
heta rytmer. Salsa har blivit populärt de senaste åren. Särskilt vig behöver du inte vara för att dansa salsa men det gäller att våga släppa lite på kontrollen.

- Dans förändrar din inre kroppsbild, säger dansterapeut Nita Gyllander Vabö.

Kroppsbilden är din egen bild av hur din kropp känns och ser ut.

Kanske tycker du att din rumpa är på tok för bred, så bred att precis alla måste tycka att du är för tjock. Att andra först ser dina vackra ögon spelar ingen roll. Du tror bara att de smickrar när de envist hävdar att de inte tänkt ett ögonblick på din stjärt.

Kroppsbilden hänger ihop med självbilden - din uppfattning om dig själv.

- Genom att dansa kan du få en ny kroppsbild som i sin tur ger en ny självbild.

Dansen släpper fram känslor

Nita Gyllander Vabö anser att vi lagrar alla våra upplevelser i kroppen. Långt därinne i din vuxna kvinnokropp gömmer sig kanske en liten rädd flicka. Dansen kan hjälpa till att släppa ut henne.

- Dansen kan ge kontakt med den känsla som en gång gav upphov till rädslan.

Trots att du för länge sedan glömt vad som en gång hände så minns kroppen. Skrämmande minnen kan göra att du ständigt går omkring och spänner dig. Du försöker kapsla in känslorna för att slippa minnas. Muskerna blir stela och värker. Du mår dåligt, blir kanske deprimerad.

När du hittar den bortmotade känslan igen kan du förstå och bearbeta den på vuxenvis. Du förstår vad din kropp försöker berätta för dig. Då kan du bli fri från smärta, stelhet och depression.

- Dansterapi ger dig kontakt med hela din kropp, säger Nita Gyllander Vabö som tycker att all dans har terapeutisk effekt.

I ett forskningsprojekt i Karlstad försöker hon få deprimerade, självdestruktiva tonårsflickor att känna lust och glädje genom rörelse.

- Vi undersöker om dansterapi är en bra behandlingsmetod för de här tjejerna.

Förskolepojkar med bokstavsdiagnoser som ADHD och damp behandlas också med dans. Dessa killar har ofta svårt att kontrollera sina impulser - tanke och handling blir ett.

- Vi försöker möta dem på deras egen nivå och skapa kontakt. Vi vill få dem att varva ner och hitta fram till ett lugn.

Det här är barn som kan ha svårt med motoriken, deras kroppar hänger inte riktigt med.

- När de dansar blir de lugnare kvaliteten i rörelserna förändras.

Ett sätt att uttrycka lust

Men dans är förstås inte bara behandling, inte ens för en dansterapeut. Nita Gyllander Vabö glömmer inte att dans också är lust och ett sätt att uttrycka känslor. Hon undervisar i flamenco och njuter av de kontraster mellan styrka och sårbarhet som uttrycks i denna spanska dans.

- All dans väcker kreativitet och leklust.

Ingen är för ung eller för gammal för att dansa. Alla kan.

- Det finns mer rörelse än du tror i din kropp. Det upptäcker du när du börjar dansa.

I dag koras en världsmästare

Första steget är det svåraste

Är du en av dem som vill börja dansa men inte riktigt vet hur du ska komma igång? Varför inte gå en kurs så att du blir lite varm i kläderna innan du ger dig ut på dansgolvet?

Eva Tiwe