Därför blir du friskare av yoga

HÄLSA

Hollywoodstjärnorna började. Sedan följde modeller, politiker och sportgiganter efter.

Nu har yoga blivit en folkrörelse. Och forskarna har fått upp ögonen för yogans hälsoeffekter.

Foto: BÖRJE THURESSON
Det vita linnet är från JC. Pris: 99 kronor. Ett par mjuka pyjamasbyxor passar utmärkt som yogakläder. Den här vita pyjamasbyxan kommer från Maud Adams och ingår i ett 3-delsset för 699 kronor. På nästa sida hittar du mer kläder som passar för yoga.

När 15 miljoner amerikaner konverterat börjar också vetenskapen att erkänna fördelarna med 5 000-årig indisk yoga.

– Min forskning visar att yoga hjälper bland andra hjärtpatienter, säger hjärtspecialisten Dean Ornish som är grundare till Preventive medicine research institute och professor i medicin vid University of California i San Francisco.

Rönen om att yoga kan göra oss vackra, sunda och graciösa avlöser varandra hela tiden.

Kändisar som Madonna, Jane Fonda och Julia Roberts har länge använt sig av yogan för att blir starkare och friskare. Men nu börjar yogatrenden sprida sig även till en bredare publik.

Rena folkrörelsen

I USA har yoga blivit rena folkrörelsen. I New York öppnar hela tiden nya yogaställen.

Även den västerländska medicinen börjar nu få upp ögonen för yogans hälsoeffekter.

Det finns åtminstone två redan publicerade studier som visar att yogans fördelar går att mäta enligt västerländska principer. Hjärtspecialisten Dean Ornish studerade först 94 patienter som alla fått en hjärtinfarkt. I studien fick vissa patienter order om att utöva yoga tillsammans med vissa aerobiska övningar och stressreduktion, samtidigt som de åt fettsnål vegetarisk kost.

Patienternas hälsotillstånd vände radikalt, och på vissa patienter försvann till och med alla blockeringar i artärerna.

Efteråt konstaterade skeptikerna att de ansåg orsaken till förbättringen vara kosten och inte yogan.

– Nu studerar jag yogans effekter på prostatacancer, och mina resultat hittills är mycket lovande, säger doktor Ornish, som är inne på sin tredje vetenskapliga studie för att bevisa yogans fördelar.

– År 1998 publicerade jag en undersökning i American journal of cardiology som ingen kan blunda för. Den visar att 80 procent av de 194 personerna i den experimentgrupp jag hade vid det tillfället kunde undvika hjärtoperationer eller bypass-operationer tack vare yoga och andra förändringar i livsstilen.

På Cedars sinai medical center i Los Angeles erbjuds hjärtpatienter yoga som behandlingsform.

Kolesterolvärden minskar

– Våra patienter får annan behandling utöver yogan, men vi vet att just yogan ger fantastiska resultat, säger doktor Noel Barney Merz, som är direktör på Cedars sinai medical center.

– Våra yogapatienters kolesterolvärden minskar drastiskt, deras blodtryck förbättras avsevärt, liksom deras blodcirkulation. I många fall försvinner dessutom alla blockeringar i patienternas artärer .

Varför reagerar vi så positivt på yoga, egentligen?

– Yoga gör att man slappnar av, vilket är ett villkor för att man ska kunna läka, säger Richard Faulds, som är ordförande för Kripalu center for yoga and health i Lenox, Massachussetts.

– Medan du utövar yoga och allt vad det innebär, med djupandning, stretching och övningar som frigör muskelspänningar, startar du en process i kroppen som slår av stressfaktorn och knäpper på avslappningsmekanismen. Det här har en dramatisk effekt på kroppen. Hjärtslagen minskar, andningen blir långsammare och trycket på kroppen minskar generellt sett. Kroppen tar då chansen att starta sina egna helande mekanismer.

Du kan slippa dina klimakteriebesvär

Välj den form som passar dig

Yoga kan handla om allt från bön till tantrasex. Den vanligaste yogaformen är Hatha, som är aktivitetens yoga. Här är några av de mest populära Hathaformerna, rangerade från svårighetsgrad lätt till utmanande:

Nyfiken på att prova?

Charlotte von Proschwitz