"Yogan har lärt mig älska min kropp"

Nu har Malin blivit mer ärlig i sin kropps-
uppfattning och mot sig själv

1 av 4 | Foto: ANDREAS LUNDBERG
HÄLSA

Skådespelerskan Malin Berghagen Nilsson, 35, är förälskad i yoga, och sig själv.

– Yogan har lärt mig att älska min egen kropp inifrån och gjort att jag inte alls är lika utseendefixerad längre, säger hon.

Första gången Malin yogade var hon 13 år. Hon hittade en gammal yogabok hemma i bokhyllan hos mamma och började genast att härma de svartvita bilderna i den. I ett år höll hon på med sin hemmagympa, sen tog andra intressen över.

– När jag fyllde fjorton blev discon och kärlek mer spännande, säger hon och skrattar.

Men i dag läser Malin yogaböcker igen. Sedan ett år tillbaka håller hon på att utbilda sig till yogainstruktör, och sen i vintras håller hon egna klasser. I sommar kan de som är nyfikna prova på nybörjaryoga utomhus, i Stenegårdens örtträdgård, i Järvsö. Lärare är Malin och väninnan Camilla Silver Blomgren.

– Det kommer att vara mjuka, inte så fysiska, övningar så att alla kan hänga med. Vi kallar det ”må bra-yoga”, säger Malin.

Fick upp intresset igen

Det var när Malin blev meddragen på en intensivkurs i ashtanga yoga förra året som hon fick upp intresset för yoga igen. Hon älskade träningsformen från första stund.

– Jag är alldeles för rastlös för att kunna sitta stilla och meditera, och jag tycker att det är världstråkigt att studsa runt på ett aerobicpass, säger Malin.

– För mig blev yogan den perfekta kombinationen av styrka, meditation och mjukhetsträning.

När du yogar ökar cirkulationen i kroppen. Blodgenomströmningen får spänningar att släppa i musklerna, spänningar som ofta kan ha varit orsakade av stress och frustration. Därför är det inte ovanligt att starka känslor kommer upp till ytan när spänningarna släpper. För Malin var det en massa ilska som kom fram under intensivkursen.

– Andra dagen blev jag skitförbannad för att jag gjorde illa mig på hårborsten. Jag som alltid haft jättesvårt att bli arg och stängt saker inom mig, säger Malin.

Just att yogan hjälper till att lätta på trycket är en av huvudanledningarna till varför hon tycker att speciellt tjejer ska testa yoga.

– Killar går oftare på gym och kan avreagera sig på så sätt. Tjejer är mer benägna att hålla saker inom sig, och det är inte bra.

Ärlig emot sig själv

Yogan har även hjälpt Malin att bli mer ärlig mot sig själv. Inom yogan finns det ett gammalt uttryck som lyder: ”På mattan visar du vem du är”, och Malin tycker att det stämmer.

– Vissa pressar sig så hårt på mattan att de blir alldeles blåa i ansiktet. Ofta är de likadana i vardagslivet och behöver lära sig att inte forcera så hårt. Andra hoppar över övningar för att kunna hålla samma tempo som resten av gruppen. De behöver lära sig att ta itu med saker, och inte fuska, i livet.

När Malin var 16 år fick hon bulimi. Bulimi går att jämföra med alkoholism, även om man varit nykter i flera år så bär man ändå med sig sjukdomen. För Malin hjälpte yogan henne att bli ärlig i sin egen kroppsuppfattning.

– I yoga kan du inte jämföra dig med andra eftersom vi alla har så olika förutsättningar. En del är naturligt viga medan andra är starka.

– Yogan har lärt mig att älska min egen kropp inifrån, för vad den är, och gjort att jag inte alls är lika utseendefixerad längre, säger Malin.

Robert Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM