10 tuffa boxningstekniker

HÄLSA
Foto: THOMAS JOHANSSON
på med handskarna och sätt igång. Tjejerna har verkligen hittat till kampsporterna. Fördelarna är många. Inte nog med att dessa sporter ger allsidig motion och koordination, det är alltid bra att kunna försvara sig om det skulle behövas.

1. Boxercise

Rolig, lekfull styrkegympa och tuff konditionsträning i stora grupper (20–30 personer). Du jobbar dels fysiskt med kroppens alla muskler, dels parvis med boxhandskar där du och en kamrat omväxlande slår er trötta mot pads (madrasserade händer) och sandsäckar.

2. Thaiboxning

Boxningsform från Thailand där nästan allt är tillåtet. Du slår med knytnävar (handskar), armbågar, knän och använder dessutom skenbens- och fotsparkar. Men aldrig direkt på din partners kropp, bara om hon/han har ordentliga skydd (kuddar) på sig.

3. Karate

Självförsvarskonst, ursprungligen från Okinawa, som via Japan blivit en stor internationell kampsport. Blir allt populärare i Sverige. Slag, sparkar, svep, block och kast. Handskarna är tunnare än vanliga boxhandskar.

4. Kickboxning

Tävlingsform från USA. Motion, kondition och självförsvar. Påminner mest om thaiboxning när det gäller träning, teknik och utförande.

5. Kung Fu

Ursprungligen en kombinerad meditationsform/självförsvarskonst som utvecklades av kinesiska munkar för flera tusen år sedan. Finns i många varianter. Har blivit mer och mer populär bland svenska tjejer. Hand- och bentekniker, slag, hopp, parkar, blockeringar och kast. Tanken är att följa djurens ursprungliga rörelser.

6. Bodycombat

Kommer ursprungligen från Nya Zeeland. En kombination av karate, taiji, kickboxning och tae-kwondo. Träningen, som sker i grupp och med en ledare, innehåller mycket skuggboxning och sparkar.

7. Box

Boxningsinspirerad träning. Man tränar en mot en med boxhandskar och mits (boxkudde som din träningskompis håller upp framför sig) och turas om växelvis att utföra slagserier eller sparkar mot kudden.

8. Diplomboxning

Nästa steg efter boxercise. Här får du sparra med boxhandskar mot en annan person. Du får lära dig garderingens konst, göra undanglidningar, slå rena slag. Men du får inte slå hårda slag som kan skada din motståndare, bara slå med det markerade knogområdet på handskarna.

9. Damboxning

Motsvarar herrarnas amatörboxning. Nu talar vi om de riktigt tuffa girlsen, de som lever och blöder för sin sport. För några månader sedan tog Sverige fyra medaljer i historiens första boxnings-VM för damer.

10. Taekwondo

Koreas nationalsport. Betyder fotens och handens väg på det inhemska språket. OS-sporten tae-kwondo på tävlingsnivå utövas som en individuell teknikgren eller som en kampgren där två motståndare tävlar om att få flest sparkar och slag. Viktigt med bra skydd. Tomas Sjöman