Nu kan du vibrera dig i form

Nya maskinen Nemes tränar åt dig medan du står still

1 av 2 | Foto: Tomas Bergman
Linda Lövquist på Idrottsmedicinsktcenter i Malmö visar hur Nemes fungerar.
HÄLSA

Hatar du armhävningar och knäböjningar?

Lugn, nu finns maskinen som fixar träningen åt dig.

Nemes sägs vibrera kroppen i form medan du själv står still.

Det låter nästan för bra för att vara sant. Men det handlar inte om ännu en skum "mirakelmaskin" från någon tv-butik. Vibrationsmaskinen Nemes används regelbundet av elitidrottsmän världen över, bland annat österrikiska störtloppsstjärnan Hermann Maier.

- Vibrationerna gör att musklerna hela tiden anspänns. En minut i maskinen motsvarar ett 20-tal vanliga benböjningar, säger Kenneth Riggberger, elittränare och vd på Idrottsmedicinskt center i Malmö, med ett antal Nemes-maskiner till förfogande.

Lämplig för överviktiga

Nemes består i princip av en vibrerande platta med ett långt handtag på. Genom att ställa sig på plattan med lätt böjda ben, stimuleras de muskler som ansträngs. Det innebär att alla muskler i benen kan tränas, beroende på vilken kroppsställning man väljer.

- Lägger man sig på golvet och sträcker armarna mot plattan motsvarar det i stället ett antal armhävningar som tränar armar, axlar och bröstmuskler.

Maskinen ökar pulsen med cirka 30 slag i minuten, vilket enligt Riggberger motsvarar en rask promenad. Det innebär att Nemes dessutom ger en motionsliknande effekt, även om denna är måttlig jämfört med styrkeeffekten. Särskilt lämplig är Nemes för dem som har ont om tid och är stressade, har idrotts- eller belastningsskador, äldre personer, de med svaga muskler samt överviktiga.

- Det är jättebra om man har knäproblem. Nemes bygger upp musklerna som avlastar knäet, men utan att man måste göra dynamiska rörelser som anstränger knäet, säger Kenneth Riggberger.

Slipper värk och skador

Förutom att maskinen reducerar träningspasset till en kvart innebär den också en annan fördel: Man slipper träningsvärk, sträckningar och skador. Enligt Riggberger finns det också tecken som tyder på att maskinen minskar förekomsten av celluliter. Det vanligaste är att Nemes används vid rehabiliterings- och komplementärträning. På Ortopedkliniken vid Sahlgrenska sjukhuset planeras en studie med Nemes. - Vi vill undersöka om Nemes ökar bentätheten och nivåerna av hormonerna testosteron och kortisol i kroppen. Sedan tidigare vet vi att vibrationer kan vara befrämjande för benläkningen, säger Abbas Karladani, läkare och ortopedisk specialist på Sahlgrenska. Karladani tror att Nemes också kan hålla musklerna i trim hos sängliggande patienter. - Många kan inte träna aktivt under tillfrisknandet. Här tror vi att tre minuter på Nemes per dag kan göra stor nytta och förhindra förtviningen.

Två träningspass i veckan räcker

Här kan du prova Nemes:

Träningen motverkar benskörhet

Johannes Lundborg