Yogan som ger Blossom kraft

HÄLSA

Hon är småbarnsmamma och brinner för sitt jobb.

- Yogan ger mig styrkan, säger Blossom Tainton.

Foto: BÖRJE THURESSON
yogan hjälper blossom att bli starkare – både mentalt och fysiskt.

Ni vet hur det är, ibland vill tiden liksom inte räcka till. Vi knäar och suckar inför kraven, lider av otillräcklighet.

Och så finns det människorna det alltid lyser om, de som till synes obekymrat tar sig fram genom vardagens minfält. Som Blossom Tainton.

Ny platta, ny video, fotograferingar, intervjuer, alla rycker i den 39-åriga sångerskan i Afro-Dite.

Blossom skulle nästan kunna stressa ihjäl sig i vår, men hon har lärt att "släppa taget", att lyssna på kroppen och att lägga pussel med familjen.

Håller sig kvar på jorden

En del av förklaringen till att artisten och småbarnsmamman orkar hålla stadig kurs i stormen stavas yoga.

- Yogan håller mig nere på jorden. När jag kliver upp på min lilla yoga-matta tränar jag inte bara kroppen. Självförtroendet och ödmjukheten stärks, jag blir liksom "back to basic", en del av helheten.

Blossom, sångerskan och dansaren, var borta från artistbranschen i många år. I stället satsade hon på en karriär som personlig tränare och fitness-instruktör. Hon upptäckte fördelarna med yoga och började träna ashtanga, den tuffaste och kanske mest avancerade hathaformen av yoga.

Blossom har nu tagit på sig uppgiften att nå ut till en bredare publik, med en gymanpassad yoga, en variant som alla ska kunna klara av.

- Men steget från aerobics till yoga är större än du tror. Bara att lära folk att ta av sig skorna tar sin tid, säger artisten och berättar hur hon hämtat rörelser och övningar från allt hon tidigare hållit på med, från discipliner som bodycontrol, pilates, bodymind, ashtanga.

Blossom får hjälp med lite smink i Aftonbladets studio, hon byter kläder i rykande fart och tar plats på yoga-mattan. Småbarnsmamman demonstrerar ett tiotal yogaövningar, några så avancerade att hon nästan slår knut på sig själv. Husmorsgympa? Hokus-pokus? Glöm det!

Fokuserar bättre

- Med yogan har jag blivit tio gånger starkare, både mentalt och fysiskt. Du kan nämligen inte separera muskler och hjärna. Yogan gör att jag dels kan fokusera bättre i arbets- och privatlivet, dels lyfta mer och bättre vikter i gymsalarna. Med väl tillämpad teknik fungerar den viktiga andningen nästan automatiskt, säger hon.

- Men yoga passar inte alla, fortsätter Blossom, den går inte att läsa sig till, den egna kroppen sätter gränser. Jag ger råd och tips, men du måste själv skaffa dig kunskaper och färdigheter för att nå den riktiga upplevelsen.

Vad är yoga?

Vinn yoga-videon

Titta på Blossoms yogavideo

Tomas Sjöman