Tjejer – dags att greppa styret

1 av 3 | Foto: Kent Eriksson
Åker för att ha kul. När Helena Eriksson deltar i ett cykellopp brukar det vara för att vinna. I Tjejtrampet passar hon på att ha kul.
HÄLSA

Släpp cyklarna loss, det är vår!

Hälsa har träffat tre kvinnor som gärna njuter av grönskan och fågelsången från cykelsadeln.

På söndag ställer de upp i Tjejtrampet.

Tvåhjulingen, vilken underbar uppfinning! Sport och transportmedel i samma redskap. Världens kanske bästa motionsform (tillsammans med långpromenader). Lätt att utöva, passar de flesta, finns överallt.

Hundratusentals tjejer har upptäckt cyklingens fördelar den senaste tiden. 80–90 procent av alla som tränar spinning på gymmet under vintern är kvinnor.

Uppemot 7 000 kvinnor i alla åldrar kommer tillbaka år efter år till Tjejtrampet som avgörs för 13:e gången nu på söndag. Inte i första hand för att tävla mot varandra, utan främst för att ha roligt.

Runt det 51 kilometer långa cykelloppet brukar det anordnas underhållning och tävlingar för hela familjen.

Men du behöver naturligtvis inte köra motionslopp för att ha kul på hojen. Själva cyklandet är huvudsaken. Om det sen sker till jobbet, i skogen, på landet eller i stan spelar mindre roll.

”Lugnt och länge” är en bra träningsprincip. Oavsett vad du värderar främst, kondition eller upplevelser.

Tjejer med lite högre ambitioner bör kanske titta på kvalitetscyklar. Låt gärna riktiga cykelbyxor och cykelskor ingå i den investeringen. Och glöm för all del inte hjälmen, tjejer! Den borde vara obligatorisk. Som i Tjejtrampet.

Helena, 22: I Tjejtrampet jagar jag inga placeringar

Anette, 56: Det är en avkopplande motionsform

Madeleine, 27: Cykeln är ett sätt att komma i gång

Tomas Sjöman