Kom i form till 50-årsdagen

1 av 2 | Foto: Lasse Allard
Jonas Hultkvist tränar med assistans av sin personlige tränare Krister Thunberg.
HÄLSA

Tio kilo tyngre. 50 år och ett flås som är som bortblåst. Lugn. Här är en ny bok som lär dig att träna och att överleva Den Stora Dagen.

Kanske spelade du bandy som ung. Men så kom livet – med familj, barn, bil och villalån emellan – och tiden att träna fanns helt enkelt inte längre. Så – pang – närmar du dig de 50, och känner dig tjock.

Känner du igen dig?

Journalisten och författaren Jonas Hultkvist förstår precis: Han har, tillsammans med sin personlige tränare Krister Thunberg, och skribenten Claes Nero, skrivit en hel bok just för dig som vill höja garden mot medelåldern.

”Konsten att överleva sin 50-årsdag”.

– Idén till boken kom under ett träningspass med Krister, säger Jonas Hultkvist.

– Min egen födelsedag närmade sig och vi upptäckte att det inte fanns tidningar eller böcker för de som verkligen behöver träningen – männen som aldrig kommer att få tvättbräda.

Istället för den avancerade litteraturen, ville Jonas Hultkvist göra en bok för den vanlige mannen som vill komma i form men som ändå vill fortsätta att leva ett gott liv, med ett glas vin då och då. Boken tar inte heller bara upp träning, utan även kost, näringslära och enkla grepp om hur man stressar ner.

Jonas Hultkvist började själv att träna när han var 47 år och han vände sig till Krister Thunberg mest för att lära sig maskinerna på gymmet. Men han upptäckte snart hur många fördelar det finns att skaffa sig en personlig tränare.

– Tränar man själv är det lätt att man blir lat. Det är oftast de sista tre repetitionerna som tar, och de är väldigt lätta att hoppa över om man tränar själv.

Krister Thunberg har under sina åtta år som personlig tränare mött alla frågeställningar och kan identifiera de vanligaste träningsfällorna som gör att man lätt ger upp: Den som tränar har för höga krav, för kortsiktiga mål och har svårt att få kontinuitet i sin träning.

– Många som kommer till mig har en bild av hur de vill se ut, säger Krister Thunberg. De tränar och tycker inte att märker någon skillnad. Men så åker de ut till sommarstugan och märker att de orkar hugga ett helt lass ved.

Dessutom är det ju lätt att komma på ursäkter för att slippa sin träning: Du är för trött, du har för mycket på jobbet, du måste hem och tvätta

håret?

Fine. Men med en personlig tränare som vakar över dig är det svårare att falla för ursäkterna. Och en ursäkt som inte håller: Att det är för sent att börja överhuvudtaget.

Musklerna kan du fortsätta att träna tills du är hela 90 år gammal.

– En 70-åring som tränar kan ha bättre fysik än en 30-åring som inte tränar, säger Krister Thunberg.

Det händer i kroppen när du närmar dig 50:

Så många kalorier bränner du när du...

Ulrika Svensson