Ta det lugnt och träna mjukt

HÄLSA

Har du svårt att varva ner? Koppla av med body-mindträning!

Hälsa har träffat tre kvinnor som tränar mjukt.

Tänk dig en motionsform som får stressen att rinna av dig. Som du kan göra var som helst på 20 minuter, samtidigt som den förbättrar andning, hållning, slankhet och styrka.

Body-mindträning är, precis som det låter, stimulans av kropp och själ på samma gång.

- Du lär dig att andas rätt och få musklerna att slappna av, säger Cecilia Stach, qigonginstruktör vid Stockholm Day Spa.

Handlar om närvaro

De senaste åren har en rad träningsformer dykt upp i Sverige, som yoga, pilates, tai chi, qigong och poweryoga. De varierar sinsemellan i rörelser och utförande, men målet är egentligen detsamma.

- Kortfattat handlar det om en enda sak - närvaro. Du ska vara här och nu, kroppsligt, känslomässigt och intellektuellt. A och O är att du verkligen vill vara där och att det känns behaglig.

Ger explosiva muskler

Gemensamt för de flesta typer av mental träning är att alla rörelser ska ske långsamt och meditativt. Fokus ligger på hur du utför dem, inte hur ofta eller hur fort. Det låga tempot och genomarbetningen av kroppen gör att du tränar alla muskelfibrer, något som faktiskt även ger explosiva muskler. Men framför allt är träningen bra mot stress. Forskning visar att yoga kan sänka blodtrycket väsentligt. Koncentrationen och andningen gör att du tvingas koppla bort alla tankar.

- Kineserna kallar det att stänga sina yttre fönster, att få en möjlighet att vila från all information, säger Cecilia Stach.

Ingrid, 44: Pilates har lärt mig att lyfta rätt

Namn: Ingrid Enander Ålder: 44 Yrke: Chef vid ett läkemedelsföretag Bor: Täby i Stockholm Tränar: Pilates, en långsam träning som utgår ifrån och stärker bäcken, mage och rygg.

Foto: Hanna Teleman

Pia, 35: Poweryogan gör att jag slipper ha ont

Namn: Pia Lundberg Ålder: 35 Yrke: Projektledare Bor: StockholmTränar: Poweryoga, en fysiskt krävande yogaform med fokus på kraft, styrka och kontroll.

Foto: Cecilia Enholm

Rita, 40: Qigong både lugnar och piggar upp

Namn: Rita Balzano Ålder: 40 Yrke: Jobbar på fysiologkliniken, Hudding sjukhus Bor: Stockholm Tränar: Qigong, som bygger på serier med mjuka, enkla rörelser.

Foto: Ulf Höjer

Sara Milstead