Träna med tuffa tag

HÄLSA

Skuggboxningen har fått en modern konkurrent. Den amerikanska tränings- formen powerstrike blandar kickboxning, karate och workout.

Foto: Mikael Gustavsen
enkel men effektiv. Powerstrike är en allsidig träning som passar de flesta. Här tränas koordination, balans och kondition. Armar och ben får maximal styrketräning genom slag och sparkar.

När Anna Liljegren, powerstrikeinstruktör, leder sitt pass pumpar musiken ur högtalarna, blicken är fokuserad, svetten blänker i pannan och tjejerna ger järnet.

Powerstriken består av kickboxning som blandats upp med aerobics. Koreografin är enkel och bakom högerkrokarna och vänsterjabbarna som går rakt ut i luften ligger styrka och girlpower.

– Powerstriken är lite tuffare träning och eftersom koreografin är enkel hoppas vi kunna bredda målgruppen lite och få killar att träna powerstrike, säger Anna Liljegren.

Bra träningsmix

Under det timslånga passet värmer gruppen först upp med yogainspirerade andningsövningar. Därefter kommer ett parti med styrkeövningar och sedan börjar den tuffa, pulshöjande delen med boxning och sparkar.

Powerstriken utvecklades i USA av två kvinnor, den ena med svart bälte i karate, den andra aerobicsinstruktör. Tillsammans skapade de en träningsform som gav maximal fettförbränning, konditionsträning och styrketräning i ett.

– Powerstriken är allsidig träning, men den ger bäst resultat om den kombineras med ren styrke- och konditionsträning, säger Anna Liljegren.

För ett år sedan var de amerikanska grundarna på besök i Sverige och utbildade fitnessinstruktörer i power-strike. Än så länge är det bara World class i Stockholm som ger powerstrikepass, men träningsformen är på gång.

Två nya varianter

I USA har man redan vidareutvecklat powerstriken. Nu finns förutom den traditionella träningen också två nya former där kampmomentet är mer i fokus.

Powerstrike forza har hämtat inspiration från de två japanska svärdkampsporterna aikijujitsi och kendo. Grundarna av powerstriken har tagit fram ett fitness-svärd som används vid träningen. Powerstrike impact är mer inriktat på boxning och påminner om ett pass i kickboxning med handskar.

– Det har inte kommit till Sverige än. Det är lite för komplicerat än så länge, säger Anna Liljegren.

Men för gruppen på World class räcker powerstriken långt. I den lilla träningslokalen ger tjejerna allt. Jab, jab, punch. Jab, jab, punch! Blicken fokuserad och käkarna sammanbitna.

Foto: mikael gustavsen

VAD ÄR powerstrike?

Anna Bengtsson