– Vilken är bästa träningen om jag vill gå ner i vikt?

Läs chatten med Björn Bergman, personlig tränare

HÄLSA

Björn Bergman arbetar som licensierad personlig tränare på Coacha gym. Här svarar han på läsarnas frågor om kost och motion.

Björn Bergman.

emma säger: Vad är ditt knep för att få dina klienter motiverade?

Björn Bergman säger: Variera träningen oavsett om det är styrka eller kondition.

Nutte säger: Hej Björn !

Stämmer det att gång bränner mer fett än jogging ?

Har du några bra råd för att "fetta" av sig efter julen ? Må väl

Björn Bergman säger: Ja det stämmer om man tar den procentuella fördelningen mellan fett och kolhydrater. Jogging bränner däremot mer kcal än gång.

ByggApan säger: Tjena, jag har tränat seriöst tidigare men gjort ett längre uppehåll, vad bör jag tänka på när jag ska börja igen?

Björn Bergman säger: Ta det lugnare och fokusera mer på utförandet av övningarna än vilken vikt du använder.

Handledsskada säger: finns det nån övning för biceps som inte påfrestar handleden så mycket?

Björn Bergman säger: Tyvärr inte, du måste ju hålla i något. Men du ska tänka på att hålla handlederna raka.

Tobbe77 säger: Hej,

Jag undrar om man kan deffa och bygga muskler samtidigt???

Björn Bergman säger: Rent fysiologiskt är det svårt eftersom du måste ha kcal för att bygga men ska äta mindre för att gå ner i vikt.

Blondie säger: Hur gör man för att utbilda sig till Personlig tränare? Behöver man ha en dietist utbildning i botten?

Björn Bergman säger: Du kan gå utan att ha någon annan utbildning bakom dig. Du gå utbildningar på Personliga tränarskolan och SAFE. På Personliga tränarskolan ingår licens och försäkring när du klarat av provet vilket är inikt för alla utbildningar.

lina säger: Hur ska man äta när man tränar o vill gå ner i vikt??

Björn Bergman säger: Väl avvägd och sammansatt kost efter hur mycket man förbrukar. Generellt för tjejer gäller ca 1500 kcal per dag för att gå ner.

Mage! säger: vill ha en britneymage, men är nöjd, med ben/rumpa!

Björn Bergman säger: Situps är väldigt bra övning för att träna magen. Vill du bort undersfett måste du äta mindre än du gör av med.

jaha säger: bästa träningen för bröstmuskler hemma? finns det ngt bra eller måste man till gymmet för att få bra träning?

Björn Bergman säger: Rätt utförda pushups är bra. Gör mer än 20 repetitioner och vill bli starkare måste du öka belastningen.

Maria säger: Hur pass effektiva är morgonpromenader för fettförbränningen? Räcker det med 50 minuter?

Björn Bergman säger: Vi rekommenderar minst en timme. Men för att gå ner måste du äta mindre än du gör av med oavsett om du går eller inte.

JOU säger: Bättre med proteindrink innan eller efter träningen???

Björn Bergman säger: Spelar mindre roll. Se till att få i dig tillräckligt med protein bra fördelat över hela dagen istället.

Ella säger: Jag är gravid men vill ändå fortsätta träna. Hur gör jag?

Björn Bergman säger: Inga problem. Du kan gå in på www.coacha.se och köpa boken Aktiv Graviditet. Där har du både styrke- och stretchövningar fför gravida samt hur du kan behålla din kondition.

adde säger: vilken är den bästa träningen för att gå ner i vikt?

Björn Bergman säger: Gör det du tycker är kul och ät mindre än du gör av med.

Handled säger: Hallå Mr Bergman! Är det ok att cykla efter ett styrkepass och hur länge ska man cykla om man vill koncentrera sig på att bränna fett?

Björn Bergman säger: Helt ok! Kör en timme på 50% av ditt pulsspann.

Elanor säger: Kan alla få muskler som syns? Jag har tränat i sju års tid och är rätt så vältränad, men mina muskler göms under ett fettlager så det ser inte ut så.

Björn Bergman säger: För att få synliga muskler är det bara en fråga om att äta mindre än man gör av med. Detta gäller om du tränar eller inte tränar.

Chris säger: Vad är det bästa sättet att gå upp i vikt?

Jag tränar på gym och dricker gainers, men det går inte att gå upp i vikt, tacksam för svar.

Björn Bergman säger: För att öka vikt måste du äta mer än du gör av med. Gainers gör att du får i dig mer kcal men du kanske behöver ännu mer.

MC säger: Är en rätt ny användare av kreatin! Har hört att man ska göra uppehåll ibland, är det så? Och i så fall varför?

Björn Bergman säger: Du tar det ungefär en månad och vilar lika mycket innan du börjar igen. Detta för att din egen produktion av kreatin avtar om tar det hela tiden.

odjyre säger: Vem kan hjälpa mig att sätta upp en diet så jag går ner i vikt? Är mjöl/mjölk allergisk och vill gå ner i vikt när jag börjar träna nu för Beatch2003! ;-)

Björn Bergman säger: Gå in på www.coacha.se och skicka ett mail till oss så kan vi se om vi kan göra något för dig. Du har ä"ven en massa info om träning och kost ifall du klarar dig själv på det.

löwendahl säger: om jag vill komma åt nedre delen av magmsukeln ( den som fixar v"t i höft höjd), vad för övning rekommender du?

Björn Bergman säger: Det blir ett problem. Oavsett vilken övning du gör för magen spänner du hela magmuskeln.

Mac säger: Hej Björn. Jag tränar på gym 3-5 gånger i veckan. De muskelgrupper jag tränar är rygg,mage,axlar varannan gång. biceps,triceps,bröst varannan gång och underarmar någon gång ibland. Hur tycker du jag ska fördela dessa på ett bättre sätt? Hur många ggr i veckan bör man träna varje grupp? Tack på förhand

Björn Bergman säger: Säg så här att du bör inte träna någon muskel mer max två gånger per vecka. Hur och i vilken ordnign beror på dina mål och vilka övningar man gör.

Basket Mia säger: Jag åker och tränar direkt efter jobbet. Vad bör man äta på eftermiddagen för att orka och kunna få ut maximalt av träningen?

Björn Bergman säger: Du bör ha ätit tillräckligt med kolhydrater och protein för att orka med ett intensivt pass.

Magic säger: Vilken är den mest mångsidiga träningsform man kan hålla på med?

Björn Bergman säger: Bra träning för stora delar av kroppen är gymnastik, klättring, amerikansk fotboll och olika former av budo. Bör ev kompletera med konditionsträning.

Ist Erbuken säger: Är sk. Sliders bra för magträning?

Björn Bergman säger: Om du utför rörelsen rätt. I annat fall ökar skaderisken markant t ex att få diskbråck.

Sofie säger: hej jag är 23 år o verkligen otränad. Jag är smal o har alltid varit, men jag känner att mina muskler är i så dålig kondition att det kanske är farligt. Vilken är den bästa träningsformen för mig??

Björn Bergman säger: Vad du än börjar med är bättre än ingenting sedan tidigare. Rätt utförd styrketräning hjälper dig att bygga upp musklerna med minimal skaderisk.

Lukas säger: Hej! Undrar,kan man träna sig fri från psykisk ohälsa,..eller,..

Björn Bergman säger: Det beror nog på vad den ohälsan kommer av.

Tinaa säger: Hur ska man göra för att få ut så mycket som möjligt av ett pass på gymmet?

Björn Bergman säger: Kombinera styrka och kondition. Det du prioriterar tränar du först. Cirkelträning där du gör ca 20 repetitioner per övning är bra både för styrkan och konditionen.

Björn Bergman säger: Hej då och tack för mig. Vill ni ha mer info om träning, stretching och kost kan ni gå in på www.coacha.se. Där kan ni också beräkna er fettprocent, kondition, maxstyrka och BMI.