Ge musklerna en skön elkick

Anja Pärson fick stabilare lår med ny metod

HÄLSA

El och träning kan vara en lyckad kombination. Åtminstone om det handlar om elektrisk muskelstimulering.

Nu kommer apparaten som har fått Anja Pärsons lår att bli ännu stabilare.

Foto: Mikael Gustavsen
Masserar och stärker. Elektroder fästs på den del av kroppen som ska stimuleras. Därefter väljer man ett program beroende på vilken effekt man söker.

Det är friskvårdsföretaget Cefar som säljer en ny produkt som stimulerar musklerna med el. Företaget utlovar en ökad muskeleffekt på 30 procent om man använder den regelbundet i kombination med annan motion.

En studie gjord med 20 franska basketspelare visade att de efter fyra veckors behandling med el blev både starkare och sprang fortare.

"Hjälper oss att slappna av"

Även det svenska skidlandslaget med Anja Pärson i spetsen använder den nya metoden, som kort och gott kallas EMS. Hon använder den främst efter en tung träningsperiod, som avslappning eller när hon är stel i sina muskler.

- Apparaten hjälper oss att slappna av och att få fräschare muskler inför nästa träning, säger Anja Pärson.

Metoden har blivit vanligare både bland elitidrottare och motionärer.

- EMS är jättebra att använda regelbundet som ett komplement till träningen. Oavsett om man tränar inför ett maraton eller vill hitta formen till sommaren, berättar Anna Melldén, legitimerad sjukgymnast och produktspecialist på Cefar Medical.

Metoden bygger på att man stimulerar musklerna via elektriska impulser till nerverna som till sist når muskeln.

Liksom vid vanlig träning reagerar muskeln genom att dra ihop sig. När detta händer under en längre tid växer musklerna och du blir starkare.

Men hur går det till?

- Man fäster ett par eller flera elektroder på musklerna. De ger impulser som stimulerar musklerna. Du kan använda den för att bli starkare eller bara för att slappna av, som massage, fortsätter Anna Melldén.

Används inom sjukvården

Hon berättar att metoden använts länge inom sjukvården för bland annat muskeluppbyggnad, rörelserehabilitering, smärtlindring och sårläkning.

Företaget som säljer apparaten hoppas nu på att vanliga motionärer ska se fördelen med att stimulera sina muskler på konstgjord väg.

Men smakar det så kostar det. Den "stora" apparaten med flera program och möjlighet att göra egna profiler kostar 6 800 kronor, den mindre 2 300 kronor.

VAD ÄR EMS?

Foto: Mats Strand
Elektrisk styrka. Anja Pärson har tränat upp sina muskler med elektrisk muskelstimulering, EMS.

2 testar

Hälsa lät två personer testa elektrisk

muskelstimulering under två veckor. Så

här tyckte de:

Eva-Lisa, 35: Den är nog bäst för elitidrottare.

Eva-Lisa.

Mikael, 25: Det känns skönt i musklerna.

Mikael Gustavsen.

Fler genvägar till starka muskler

Malin Byström ([email protected])