Så håller sig Victoria i fin form

1 av 4 | Foto: KAI REHN
Gillar friluftsliv. Liksom pappa kungen tycker Victoria om att vistas i naturen. Här vandrar hon vid Vindelälven i Lappland.
HÄLSA

Hård träning och bra mat. Det är kronprinsessan Victorias recept för att hålla formen.

Efter sina ätstörningar har hon lärt sig att hålla sig slank på ett sunt sätt.

Att vara kronprinsessa

innebär ett liv med ständig uppmärksamhet. Victoria representerar svenska folket vid middagar och andra officiella arrangemang året om.

I samband med kronprinsessans stundentexamen 1996 hade Victoria drabbats av ätstörningar. Hon kände sig som ett accelererande tåg, som bara var på väg neråt.

- Jag hatade verkligen hur jag såg ut. Jag, Victoria, fanns inte, har kronprinsessan berättat efteråt.

Då uppmärksamheten hemma i Sverige var så påtaglig reste Victoria i stället till USA där hon fick professionell hjälp.

- Innan jag åkte hade allt gått i ett accelererande tempo. Jag ställde för höga krav på mig själv och kände att jag inte räckte till, sa hon då.

I dag är Victoria frisk, men hon har lärt sig mycket av sin tidigare sjukdom.

- Det är viktigt att lära sig hur det fungerar. Struntar man i lunchen blir man trött och hängig, säger hon.

Dessutom har Victoria börjat att träna för att hålla formen.

Skaffade personlig tränare

På det exklusiva gymmet Master Training på Regeringsgatan i centrala Stockholm skaffade hon sig en personlig tränare. Hans namn var Daniel Westling, delägaren som snart även blev hennes pojkvän. På lyxgymmet tränar kändisar, direktörer och Stockholmssocieteten, men också Victorias lillasyster Madeleine.

Victoria försöker gå dit ett par dagar i veckan. Passen är speciellt utformade för prinsessan och sedan i somras har det tydligt synts att kronprinsessan blivit mer tränad, bland annat på överarmarna.

Förutom träningen med pojkvännen blir det gärna långpromenader, så kallde "power-walks" och när tillfälle ges även friluftsliv i form av vandring i fjäll och natur. Promenaderna tar Victoria gärna i den natursköna miljön vid Drottningholms slott. Hon har alltid två livvakter med sig. I somras tog hon dessutom grönt kort i golf med hjälp av pojkvännen.

Äter mycket fisk och sallad

När det gäller maten är Victoria noggrann. Det blir mycket sallader, fisk och frukt.

Victoria gillar att äta frukost. Men det är sällan som hon själv lagar maten, även om det vid enstaka tillfällen blir ett pastakok i köket med väninnorna. Kronprinsessan tycker om att stå i köket.

- Det händer, men det händer inte ofta, konstaterar hon leende.

Den biten sköts i stället av kungafamiljens eget köksteam på tio personer som fixar alla privata måltider på Drottningholms slott - inklusive frukosten.

Kockarna har höga krav på sig.

Kungafamiljen ogillar feta rätter och i stället domineras tallrikarna av sund smalmat.

- Jag tycker om mat och har inga problem med att äta. Men det är jätteviktigt att hitta rätt och tänka på vad du äter, säger Victoria.

Nyligen delade hon ut ett matstipendieum på Skansen och berättade för skolbarnen i publiken om hur mycket riktig kost betyder.

- Jag åt gärna skolmaten som jag tyckte om, men jag hade flera kompisar som struntade i den och istället åt mackor. Det var naturligtvis inte ett bra val av dem, säger hon.

Äter kronprinsessan godis då?

- Ja, ibland. Det måste man ju göra, säger hon och skrattar.

Ät som en äkta kronprinsessa...

...och så tränar du som Victoria

Daniel Nyhlén