Så blir du av med gäddhänget

Träningscoachen Patrik Wetterqvist chattar med läsarna

HÄLSA

Patrik Wetterqvist säger: Hej, det här är Patrik och Fredrik, vi är tränings- och kostcoacher. Välkomna med era frågor!

Maria. säger: Hej!

Har börjat träna BodyPump tre dagar i veckan. Vilken träning bör jag komplettera med för att få en bra konditionsträning?

Patrik Wetterqvist säger: Bodypump ger muskelkondition. Det kan man gärna komplettera med tex löpning, cykling eller vanlig areobics.

Tess säger: Hej! Kan man träna bort "gäddhäng" som kommit efter viktminskning?

Patrik Wetterqvist säger: Gäddhänget är troligtvis ett hudöverskott, huden har inte följ med i viktminskningen. Det kommer ta tid för huden att anpassa sig. Det du kan göra är att fylla ut utrymmet med muskler, genom att träna tex armhävningar.

Daniella säger: Jag har depåfett kring höfter och rumpa men annars är jag smal på andra ställen. Vad kan jag göra för övningar för att bli av med depåfettet?

Patrik Wetterqvist säger: Det fettet har alla kvinnor. Det enda som hjälper är bra kosthållning och konditionsträning. Punktförbränning fungerar inte tyvärr, tänk om det ändå vore så.

Steffie säger: Hej, vad tycker du om ditt jobb?

Patrik Wetterqvist säger: Jag går till jobbet varje dag och tycker att det är roligt. Just nu trivs jag väldigt bra.

kakan säger: Hej Patrik. Jag har en son som är väldigt stor för sin ålder (14), han väger hela 92 kg. Detta blir han ofta retad för i skolan och han har inte så många kompisar. Vad ska han göra för att gå ner i vikt så att han kan gå till skolan utan att riskera att bli retad. Jag är rädd att han tar sitt liv snart om detta inte får ett stopp! Snälla Patrik, hjälp mig och min son. //MVH Katrin

Patrik Wetterqvist säger: Har det gått så långt, mår man så dåligt och situationen är så allvarligt räcker det inte med en snabbbantning. Ni behöver hjälp av en dietist, tränare och det kan också vara bra att tala med en beteendevetare. Detta är ett problem som berör hela familjen, han lagar ju inte maten själv, utan alla måste hjälpas åt. Det kan också vara bra att prata med en psykolog. Rent krasst handlar det om att han måste röra på sig mer, hitta glädje i att röra sig. Äta bättre, ni måste hitta orsaken, kanske måste han sluta småäta tex. Har man ett utanförskap är det svårt att ändra sina vanor, därför måste ni söka hjälp av proffesionella yrkesmän.

Arwen säger: Vad kostar det att ha en personlig tränare?

Patrik Wetterqvist säger: På de större gymen ca 400-500 kr per timme.

Karin säger: Vissa påstår att vissa fettdepåer är resistenta mot träning och att fettsugning är ett bra alternativ, hur ställer ni er till det?

Patrik Wetterqvist säger: Våran grunduppfattning är att för att få en bestående viktnedgång så handlar det om en beteendeförändring. Dvs Varför äter man som man gör, både mängd och slags mat.

Om man fettsuger tar man bort fett lokalt, men det ger ingen beteendeförändring, vilket gör att man kan gå upp igen. Dock är fettsugning det enda sättet att punktvis få bort fett. I kombination med att äta hälsosamt kan det fungera.

delphine säger: Hur kan man ta reda på hur mycket man behöver äta för att få i sig allt man behöver när man tränar? Styrketränar cirka 3 ggr i veckan, men har lite svårt att äta rätt.

Patrik Wetterqvist säger: För utförlig hjälp ta hjälp av en kostrådgivare eller dietist. Dietister brukar ofta jobba inom vården, tex sjukhus. Kostrådgivare finns ofta inom friskvården. Generellt är att ett lätt träningpass kostar ca ett mellanmål extra. Ett tungt träningspass kostar en måltid extra.

Gunnar säger: Hej Patrik, Jag springer mycket på asfalt, tre fyra mil i veckan och undrar om det finns något jag bör tänka på för att inte få förslitningsskador i knä mm.

Samt har du några tips på hur man ska lägga upp sin träning så att jag kommer ner på tider kring nittioåtta min på en halvmara? Ligger nu på hundra tre.

Patrik Wetterqvist säger: För att undvika skador bör du varva underlaget. Spring inte bara på asfalt.Det är det som belastar. Andra saker: bra, personligt utprovade skor, ej för gamla, ät och vila tillräckligt mycket, det finns samband mellan underskott på energi och överträning.

För att springa snabbare: intervallöpning, korta intervaller med hög hastighet, kanske backträning.

Tysta_Hjärtan säger: Går man ner något i vikt om man promenerar någon halvtimma varje dag, eller behövs det mer än så?

Patrik Wetterqvist säger: Som ett kort svar, ja. Om du för övrigt inte är inaktiv, dvs sitter stilla resten av dagen, och äter för mycket. Då räcker det.

Patricia säger: När bör man äta? Före eller efter en långpromenad tex.

Patrik Wetterqvist säger: Undvik att äta för tätt inpå. Den viktigare måltiden är efter träning.

Emme säger: Finns det nåt "roligare" sätt å träna magen än vanliga sit-ups?

Patrik Wetterqvist säger: O ja, allt ifrån att göra statiska övningar tex "plankan", att lyfta benen eller höfterna istället, alternativt göra sneda vridrörelser, man kan också göra situps över en boll, variera antal och hastighet mm.

krullet säger: Hej Patrik och Fredrik! Jag är man i mina bästa dagar men behöver få lite muskler så att damerna vill ha mig. Ska man träna på gym eller föreslår du enkla övningar hemma? Gymkort är ju så dyrt. mvh krullet

Patrik Wetterqvist säger: Rent tekniskt kan du träna hemma. Men i praktiken är långvarig träning svår att göra ensam i hemmet. Ofta är det bra att gå till ett gym, den sociala biten är viktigt, det håller glädjen kvar längre och gör att du inte ger upp.